Hoppa till innehållet

Friluftsliv

Naturen, de vidsträckta parkerna och skogarna nära staden kan fritt användas av alla för olika fritidsaktiviteter. Alldeles i Helsingfors centrum öppnar sig den vidsträckta Centralparken mot norr.
Friluftsområden

Idrottsservicen förvaltar ståtliga skärgårdsområden och marina friluftsparker alldeles i närheten av staden och inom närliggande områden. Dessa områden kan antingen användas fritt eller hyras av alla. Båttrafiken till friluftsöarna är indelad i reguljära turer och privata trafikidkares sightseeingturer.
Skärgården

Helsingfors läge vid havet ger strålande möjligheter till båtliv. Ansvarig för båthamnarna är idrottsservicen tillsammans med åtskilliga båtklubbar och -föreningar. Det finns gästhamnar i Skatudden, på Sveaborg, i besökshamnen på Rönnskär och på Blekholmen.
Båtliv

Helsingfors stad äger ett 14 600 hektar stort havsområde i närheten av staden och i de omgivande kommunerna. Man kan fiska i detta område, bara man skaffat sig ett fisketillstånd. I Helsingfors havsområde har påträffats cirka 60 fiskarter, bland annat havsöring, gös och sik. Laxen stiger i Vanda å som mynnar ut mitt i staden. 
Fiske