Suoraan sisältöön

Kulttuurikaverit - Usein kysyttyä


Keitä ovat kulttuurikaverit?

Kulttuurikaverit ovat Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kouluttamia vapaaehtoisia. Kulttuurikaverit käyvät peruskurssin, jossa saadaan koulutusta vapaaehtoistoiminnan periaatteista, kulttuurin hyvinvointivaikutuksista, erilaisista asiakasryhmistä ja apuvälineiden, kuten pyörätuolin ja rollaattorin, kanssa avustamisesta. Kulttuurikaverit saavat myös säännöllistä täydennyskoulutusta mm. kulttuurikohteiden toiminnasta.

Kulttuurikaverit ovat tavallisia kaupunkilaisia, joiden sydäntä lähellä ovat vapaaehtoistoiminta ja kulttuuri. Toiminnassa on mukana kaikenikäisiä naisia ja miehiä.

Kuka voi tilata kulttuurikaverin?

Kuka tahansa helsinkiläinen voi rekisteröityä asiakkaaksi ja tilata kulttuurikaverin. Kulttuurikaveri on kaikille, jotka kokevat kaipaavansa kulttuurikaverin seuraa tai apua lähteäkseen kulttuuritapahtumiin. Asiakkaan tulee olla yli 18 –vuotias. Tarvittaessa kulttuurikaveri voi lähteä seuraksi jo kotiovelta saakka.

Tuleeko kulttuurikaverista minulle kustannuksia?

Ei tule. Kulttuurikaveri on vapaaehtoinen ja hänen mukanaolonsa ei maksa mitään. Asiakkaana maksat oman lippusi ja matkakulusi. Toiminnassa mukana olevat kulttuurikohteet tarjoavat vapaaehtoisen sisäänpääsyn ja antavat alennusta myös sinun lipustasi. Lipun hinta kulttuurikaverikohteeseen on asiakkaalle korkeintaan 5 euroa.

Koska kulttuurikaveri tulisi tilata?

Liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin, sillä toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Suosittuihin esityksiin voi olla vaikea saada lippuja, jos liikkeellä on viimetipassa. Minimitilausaika on viikko, mutta suosittelemme soittamaan välitykseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Voinko tulla omaisen kanssa?

Kulttuurikaverilla voi olla kaksi asiakasta, esimerkiksi pariskunta. Tällöin molempien tulee olla rekisteröitynyt asiakkaaksi. Mikäli tapahtumaan on lähdössä useampi asiakas, voimme tehdä ryhmäkeikan, jolloin mukaan tulee useampi kulttuurikaveri.

Kulttuurikaveritoiminta sopii erinomaisesti esimerkiksi omaishoitajille ja heidän omaisilleen. Myös alaikäinen lapsi voi olla tilaisuudessa mukana ja saada alennuksen. Kulttuurikaveri ei kuitenkaan koskaan avusta pelkkiä lapsia.

Mihin kulttuurikaverin kanssa voi mennä?

Kulttuurikaverin kanssa voi mennä monenlaisiin kulttuuritapahtumiin, esityksiin, näyttelyihin ja konsertteihin. Toiminnassa on mukana useita Helsingissä toimivia kulttuurikohteita, jotka tarjoavat asiakkaalle sisäänpääsyn maksimissaan 5 euron hintaan ja tarjoavat kulttuurikaverille ilmaisen sisäänpääsyn.

Kulttuurikaverin kanssa voi lähteä myös muualle ilmaistapahtumiin – esimerkiksi palvelutalojen tapahtumiin, kirjastoihin, gallerioihin, kaupunkitapahtumiin ja ilmaiskonsertteihin. Helsingissä on paljon kulttuuritarjontaa, josta varmasti löytyy kaikille jotain.

Mikäli asiakas haluaa lähteä maksulliseen kulttuurikohteeseen, joka ei kuulu kulttuurikaveritoiminnan piiriin, tulee hänen maksaa myös kulttuurikaverin pääsylippu. Tällöin asiakkaalle tulee kahden pääsylipun kustannukset.

Onko toiminnassa jotain rajoituksia?

Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, joten kulttuurikaverin saatavuutta ei voida taata.

Joissakin kulttuurikaverikohteissa toimintaan kuuluu vain osa esityksistä tai kenraaliharjoituksista. Esitykset voivat joskus olla loppuunmyytyjä, jolloin niihin ei myöskään saa kulttuurikaverilippuja. Kulttuurikohteissa voi myös olla rajoituksia, kuinka monelle kulttuurikaverille ja heidän asiakkailleen voidaan lippuja eri esityksiin varata.

Kulttuurikaverin voi tilata useampaan tilaisuuteen vuoden aikana, eli vierailujen määrää ei ole rajoitettu.

Voinko pyytää samaa kulttuurikaveria uudelleen?

Kulttuurikaverin kanssa voi käydä useissa tilaisuuksissa vuoden aikana. Lähtökohtaisesti kulttuurikaverit sitoutuvat toimintaan keikka kerrallaan, eli he avustavat useita ihmisiä omiin aikatauluihinsa sopien. Joskus löytyy niin mukava kaveri, että saman vapaaehtoisen kanssa haluaa käydä useammissa kulttuuritapahtumissa. Jos haluaa lähteä saman kaverin kanssa uudelleen, voi kysyä asiaa kulttuurikaverilta tai kulttuurikaverivälityksestä. Kulttuurikaveritoiminnassa ei ole kyse ns. ystävätoiminnasta, mutta joskus kulttuurikaverilla ja asiakkaalla on niin hauskaa, että he haluavat jatkaa yhdessä kulttuurivierailuita.

Miten lippujen lunastus hoidetaan?

Kulttuurikaveri huolehtii asiakkaan puolesta lippujen varaamisesta. Liput lunastetaan yhdessä kulttuurikohteen lipunmyynnistä, viimeistään 30 minuuttia ennen esityksen tai tilaisuuden alkua.

Mitä tietoja minusta kerätään, jos ryhdyn asiakkaaksi?

Kulttuurikaverivälityksessä asiakkaalta kysytään, suostuuko hän siihen, että hänen nimensä ja yhteystietojaan kirjataan Vapaaehtoistyön rekisteriimme. Eli vähin tieto, jolla kulttuurikaverin voi saada, on antamalla rekisteriin nimensä ja puhelinnumeronsa.
Lisäksi kysytään myös mahdollisista liikkumisen apuvälineistä ja sellaisista toimintakykyyn vaikuttavista asioista, joista kulttuurikaverin on hyvä tietää. Jos asiakas haluaa, että häntä saatetaan kotoa asti, kysymme myös asiakkaan osoitetiedot.

Kuinka tietosuojani huomioidaan?

Jos asiakas ei halua, että hänen tietonsa jäävät vapaaehtoisrekisteriin, hän voi pyytää tietojensa poistamista heti kulttuuritapahtuman toteutumisen jälkeen soittamalla Kulttuurikaverivälityksen palvelunumeroon.

Asiakkaalla on oikeus myös pyytää nähtäväkseen Vapaaehtoistyön rekisterin rekisteriselosteen ja rekisterissä olevat omat tietonsa. Kirjautumalla asiointi.hel.fi-palveluun pääsee kaupungin rekisteritietojen tietopyyntövalikkoon, josta voi valita rekisterin, josta tietonsa haluaa tilata.


Lisätietoja:

puh. 09 310 58237

info.kulttuurikaveri@hel.fiTakaisin Kulttuurikaverit-sivulle