Suoraan sisältöön

Ylioppilaskirjoitukset

Ylioppilastutkinto on lukion päättötutkinto. Ylioppilaskirjoitukset järjestetään kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä, samaan aikaa kaikissa lukioissa. Tutkinnon voi suorittaa yhdellä tutkintokerralla tai hajauttaa kolmeen peräkkäiseen tutkintokertaan.

Ylioppilastutkintokoe perustuu pakollisiin kursseihin ja valtakunnallisiin syventäviin kursseihin. Ylioppilastutkintoon osallistuminen edellyttää tutkintoon kuuluvan oppiaineen pakollisten kurssien suorittamista.

Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta, joista kaikille pakollinen on vain äidinkielen ja kirjallisuuden koe tai suomi toisena kielenä -koe. Kolme muuta pakollista koetta tutkintoon osallistuva valitsee ryhmästä, johon kuuluvat toisen kotimaisen kielen koe, yhden vieraan kielen koe, matematiikan koe ja reaaliaineissa järjestettävä koe. Lisäksi kokelas voi sisällyttää tutkintoonsa yhden tai useamman ylimääräisen kokeen.

Ylioppilaskirjoitusten aikataulu löytyy opinto-oppaasta sekä ylioppilastutkintolautakunnan kotisivulta. Ylioppilaskirjoituksiin saavutaan hyvissä ajoin, vähintään 60 minuuttia ennen kokeen alkamista. Kokelaille tarjotaan aamupalaa ennen kokeita.

Kokeissa oman päätelaitteen lisäksi tulee olla mukana  myös langalliset kuulokkeet. Oma latausjohto on hyvä ottaa mukaan. Yo-kokeessa saa käyttää vain langallista hiirtä. Suosittelemme lukiolaiskannettavan hankkimista, koska ylioppilaskirjoitusten tekeminen onnistuu sillä.22.05.2021 15:46