Etu-Töölö ja Taka-Töölö

Asemakaavat


Kansallismuseon laajennus

Suomen kansallismuseota Mannerheimintiellä laajennetaan. Lisärakennus sijoittuu nykyisen museorakennuksen pohjoispuolen pihapuiston alueelle. Suurin osa museon uusista näyttelytiloista sijoittuu maan alle. Pihaa ympäröivään kivimuuriin avataan uusi yhteys Mannerheimintielle. Korttelissa sijaitseva museorakennus, ulkorakennukset, pihapuistoalueet ja niitä ympäröivä aitamuuri suojellaan. Huolto järjestetään olemassa olevan maanalaisen yhteyden kautta.

Kun kaavan laatiminen alkaa kevään 2020 loppupuolella, hankkeen tiedot tulevat näkyviin karttapalvelussa.

Kansallismuseon laajennus, näkymä Mannerheimintieltä. Voittanut ehdotus ”Atlas” © JKMM Arkkitehdit

Töölöntori

Töölöntorin alueesta järjestettiin vuonna 2019 ideakilpailu, jossa etsittiin uusia ideoita ja ratkaisuja alueen kehittämiseen. Kilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Konkret Oy ehdotuksellaan Two to One. Suunnittelu etenee kilpailun voittajaehdotuksen pohjalta, ja Töölöntorin asemakaavan muutos alkaa syksyllä 2021. Uuden suunnitelman toteutus voi alkaa arviolta vuonna 2023–2024, mutta jo sitä ennen pyritään tekemään kokeiluita ja kevyitä toimenpiteitä Töölöntorin elinvoimaisuuden parantamiseksi.

Lisätietoa saat osoitteesta: hel.fi/toolontori

Kaupunki järjesti ideakilpailun Töölöntorin kehittämiseksi. Kilpailun voitti Two to One Konkret Oy:n ehdotus.

Rajasaarentie 6, asemakaavan muutos

Tontti jaetaan kahteen osaan ja mahdollistetaan uuden, suuremman päiväkotirakennuksen rakentaminen päiväkoti Päiväpirtin tilalle. Villa Bråvallan käyttötarkoitus muutetaan siten että edellytetään kahvila- tai ravintolatiloja, lisäksi mahdollistetaan kokoontumistiloja, liike- ja toimistotiloja

Hankkeen sijanti kartalla ja tarkemmat tiedot »

Ilmakuva: Rajasaarentie 6


Puistot ja viheralueet


Sibeliuksenpuisto

Helsinki kunnostaa Sibeliuksenpuiston ja Sibelius-monumentin ympäristön. Kunnostus tehdään kaupunkiympäristölautakunnan 11.2.2020 hyväksymän puistosuunnitelman mukaisesti. Rakennussuunnitelman ensimmäinen osa valmistuu vuoden 2020 loppuun mennessä, ja rakentaminen pyritään aloittamaan vuoden 2021 alussa.

Hankkeen tiedot kartalla »

Kaupunki parantaa ja korjaa Sibeliuksenpuistoa. Kuva Helsingin kaupungin aineistopankki / Hemmo Rättyä


Sigurd Frosteruksen puisto ja Martta Ypyän aukio

Taivallahden tulevan kylpylähotellin ympäristöön suunnitellaan uusi Sigurd Frosteruksen puisto. Puistosta on tavoitteena kehittää kaikille avoin ja kaikenikäisille sopiva oleskelupaikka. Puiston yhteyteen tulee Martta Ypyän aukio, jonne on mahdollista myöhemmin rakentaa kaavan mukainen kahvila- ja huoltorakennus. Merikannontietä jatketaan uuden aukion viereen. Uusi rantareitti suunnitellaan kiertämään Sigurd Frosteruksen puiston rantoja. Suunnittelu alkaa vuonna 2020 laadittavalla yleissuunnitelmalla. Suunnitelmat valmistuvat arviolta vuonna 2021.


Hesperian puisto ja Hakasalmen puisto

Kaupunki suunnittelee Hesperian puiston ja Hakasalmen puiston kunnostamista. Tavoitteena on uudistaa puustoa, kunnostaa rantaa ja rantaraittia sekä tehdä kaupunkikuvallisia parannuksia. Suunnittelun osana tarkastellaan myös Finlandia-talon ja Töölönlahdenpuiston välistä Karamzininrantaa. Vuonna 2020 laaditaan suunnitteluperiaatteet ja tavoitteet, jotka ohjaavat tarkempaa suunnittelua. Suunnittelu alkaa arviolta vuoden 2021 aikana, ja se tehdään alueen kulttuuri- ja maisemahistoriaa sekä luontoarvoja kunnioittaen. Hesperian puisto, Hakasalmen puisto ja Hakasalmen huvilan ympäristö muodostavat poikkeuksellisen arvokkaan kokonaisuuden, jolla on tärkeä merkitys osana keskustan viheralueita.


Mäntymäen kuntoportaat

Porrasjuoksusta on tullut yhä suositumpi liikuntamuoto. Helsinki laatii suunnitelmia kuntoportaiden rakentamiseksi kahdeksaan paikkaan. Suunnitelmat valmistuvat syksyllä 2020, ja rakentaminen pyritään aloittamaan joidenkin kohteiden osalta jo loppuvuodesta 2020. Kuntoportaiden suunnittelu ja rakentaminen perustuvat Helsingin kuntoporrasohjelmaan.

Suunnitelmat tehdään seuraaviin paikkoihin:

Porrasjuoksusta on tullut suosittu liikuntamuoto. Kuva on Malminkartanosta. © Helsingin kaupunki


Kadut ja liikenne

Löydät alueen liikenne-ja katusuunnitelmat alla näkyvästä kartasta. Kartan vihreät alueet ovat liikennesuunnitelmia ja ruskeat alueet katu- ja puistosuunnitelmia.

Kun viet hiiren suunnitelman päälle, näet hankkeen otsikkotiedot. Klikkaamalla suunnitelmaa saat näkyviin hankkeen tarkemmat tiedot, asiakirjat ja käsittelyvaiheen.Vuonna 2020 alkavat ja meneillään olevat keskeiset katurakennuskohteet:

Caloniuksenkadun, Runeberginkadun ja Helsinginkadun uudistus
Hietaniemenkatu

03.06.2020 18:46