Kulkuri tsemppaa liikkumaan viisaammin!

Piirroskuva: Kulkuri-hanke

Kestävää liikkumista koululaisille

Kulkuri, kestävän liikkumisen lähettiläs, on Helsingin kaupungin ympäristökasvatushanke, jonka tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten tietämystä liikkumisen ympäristönäkökulmista. Kulkuri kannustaa koululaisia ja opiskelijoita omiin kestäviin liikkumisvalintoihin. Hankkeen tavoitteena on herätellä lasten ja nuorten lisäksi myös muita perheenjäseniä liikkumiseen liittyvissä valinnoissa.
 
Kulkuri-hanke on saanut Traficomin (Liikenne- ja viestintäviraston) myöntämää liikkumisen ohjauksen valtionavustusta vuodelle 2019.

Helsinki ja kestävä liikkuminen

Helsingissä liikenne aiheuttaa noin neljäsosan ilmastonmuutosta edistävistä kasvihuonekaasupäästöistä. Helsingin kaupungin tavoitteena on vähentää liikenteen päästöjä 69 % vuoteen 2035 mennessä (vuoden 2005 tasosta). Tavoitteen saavuttmiseksi on:

  1. vähennettävä autolla kuljettuja kilometrejä
  2. valittava vähäpäästöisiä kulkuvälineitä

Tämä vaatii muun muassa asenneilmapiirin ja ajattelutapojen muutosta, missä ympäristökasvatuksella on tärkeä rooli.

Tiesitkö, että Helsingissä yli puolet liikenteen päästöistä syntyy henkilöautolla ajamisesta ja lähes 40 % ajetuista matkoista on alle 5 km! Nämä lyhyet matkat kannattaisi kulkea lihasvoimin sekä terveyden että ympäristön kannalta! 

Koulu- ja harrastusmatkaliikunta

Ympäristönäkökulmien lisäksi koulu- ja harrastusmatkaliikunnalla voi olla huomattava merkitys lasten ja nuorten fyysiselle aktiivisuudelle ja terveydelle. Lasten liikuntasuositus on 1-2 tuntia päivässä, mutta vain noin kolmasosa peruskouluikäisistä liikkuu suositusten mukaisesti. Kulkuri-hanke toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin liikkumisohjelman kanssa, jonka tavoitteena on lisätä eri-ikäisten kaupunkilaisten aktiivista liikkumista.

Neljä hyvää syytä kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan lihasvoimin:

  • Kävely, pyöräily ja esimerkiksi potkulautailu auttavat pysymään terveenä
  • Liikkuminen piristää mieltä ja auttaa keskittymään
  • Kunto nousee ja jaksaa paremmin
  • Liikkumisen päästöt vähenevät!22.09.2021 11:37