Hoppa till innehållet

Ansök om en kortvarig bostad

ikoni liittyen asunnonhaun ohjeisiin

1. Läs villkoren och titta på objekten på Vuokraovi 

De kortvariga bostäderna är avsedda för sökande som behöver en tillfällig bostad under några månaders tid på grund av till exempel stambyte, utstationering eller praktik. De kortvariga hyresavtalen är mellan två och sju månader långa och upphör i regel i slutet av månaden. 

Den sökande ska i sin ansökan motivera behovet av kortvarigt boende och intyga det med bilagor när han eller hon får ett bostadserbjudande. Villkoret för att hyra en kortvarig bostad är att den sökande redan har en stadigvarande bostad dit han eller hon kan flytta eller återvända när den kortvariga hyresperioden avslutas. 

Som hyresgäster väljs sökande med en regelbunden inkomst som inte har några betalningsanmärkningar.  

Kortvariga bostäder ansöks via Vuokraovi. Starta bostadssökandet genom att bekanta dig med de lediga bostäderna på Vuokraovi. Vi rekommenderar även att du bekantar dig med hyresvärden och vanliga frågor i förväg.

ikoni liittyen asunnonhaun ohjeisiin

2. Skicka in din ansökan via e-tjänsten  

Ansökningslänken i bostadsannonserna på Vuokraovi omdirigerar dig till stadens e-tjänster, där du loggar in med stark autentisering med dina nätbankskoder eller ett mobilcertifikat. Du kan ansöka om en bostad som privatkund.

I ansökningsformuläret för kortvariga bostäder finns en lista där du kan anmäla intresse för flera objekt. Du kan lägga till bostäder och ändra din ansökan i efterhand. 

Ange noga för vilken period du behöver bostad i tilläggsuppgifterna. Bostadsbehovet bör stämma överens med hyrestiden för de bostäder som du lägger till i din ansökan. 

Ansökan är giltig i tre månader efter att du har lämnat in den eller gjort ändringar i den. 

  ikoni liittyen asunnonhaun ohjeisiin

3. Redigera ansökan eller återkalla den vid behov 

Om din situation eller dina önskemål ändras kan du redigera din ansökan i ärendemappen i e-tjänsterna. Efter redigeringen är din ansökan åter giltig i tre månader. 

Om du ändrar din ansökan ska du meddela detta via e-post till lyhytaikaiset@hel.fi. Annars syns inte ändringarna efter redigeringen i samband med valet av hyresgäst. Du kan även göra en ny ansökan och då upphör den gamla ansökan att gälla. 

Du kan återkalla din ansökan via ärendemappen i e-tjänsterna. Återkallandet träder i kraft omedelbart.  

 ikoni liittyen asunnonhaun ohjeisiin

 4. Godkänna ett bostadserbjudande

Om du blir utvald får du ett bostadserbjudande till din e-post samt ett textmeddelande. När den sökande har fått ett bostadserbjudande ska han eller hon skicka in ett intyg över behovet av och perioden för en kortvarig bostad. Erbjudandet innehåller anvisningar om hur du skickar bilagor.

Exempel på bilagor som begärs:

  • Den som söker bostad under stambyte ombeds skicka in ett intyg över tidsplanen för stambytet.
  • Den som ska göra praktik i Helsingfors ombeds skicka in ett arbetsintyg eller något annat intyg över visstidsanställningens längd. 
  • Den som väntar på en bostad som är under byggnad/har anskaffats ombeds skicka in köpebrevet där tillträdesdatumet för bostaden framgår.

Vid behov ber vi de sökande skicka oss ett uppehållstillstånd som gäller minst tolv månader eller ett registreringsintyg.  

Bostadsvisning och undertecknande av tidsbestämt hyresavtal

Med bostadserbjudandet får du hyresvärdens kontaktuppgifter så att ni ska kunna komma överens om  

visning av bostaden och undertecknande av ett tidsbestämt hyresavtal. Du har tre (3) vardagar på dig att bekanta dig med bostaden och besluta om du accepterar erbjudandet.19.01.2021 09:49