Suoraan sisältöön

Usein kysytyt kysymykset


1. Miten lyhytaikaisia asuntoja haetaan?

  Lyhytaikaisia asuntoja haetaan kohdekohtaisesti Vuokraoven kautta. Asuntoilmoitusten kautta pääset jättämään hakemuslomakkeen kaupungin sähköisessä asioinnissa. Hakemuksella tulee ilmoittaa mahdollisimman selkeästi lyhytaikaisen asunnontarpeen syy ja ajankohta. Asuntoilmoituksissa on ilmoitettu, milloin kyseinen asunto on vuokrattavissa. Vuokrasopimusta ei ole mahdollista jatkaa ilmoitetun vuokrausajan jälkeen. Voit hakea sellaisia asuntoja, joiden vuokrausaika kohdistuu samalle ajalle kuin sinun asunnontarpeesi. Vuokraoven sivuilta löytyy ilmoitukset suuresta osasta vapautuvista asunnoista. Mikäli samantyyppisiä asuntoja on paljon, saatetaan Vuokraovessa julkaista muutamia esimerkkiasuntoja. Tämän vuoksi hakemukselle kannattaa lisätä myös yleisiä hakuehtoja, eli valita toivotun asunnon huoneluku ja mahdollisimman laajat toivealueet, jotta voimme mahdollisuuksien mukaan kohdistaa hakemuksen myös muihin vastaaviin vapautuviin asuntoihin.


2. Kuka voi hakea lyhytaikaisia vuokra-asuntoja?

  Lyhytaikaisia asuntoja voivat hakea ne, joilla on tarve asua muutama kuukausi muualla kuin kotonaan esimerkiksi putkiremontin, työkomennuksen tai työharjoittelun vuoksi.  

  Ehtona lyhytaikaisen asunnon vuokraukselle on, että hakijalla on jo valmiiksi tiedossa vakinainen asunto, jonne muuttaa tai palata lyhytaikaisen vuokrausjakson päätyttyä.  

  Tämän jälkeen lyhytaikainen asunto on varattu Hekan vakituisten vuokralaisten käyttöön, esimerkiksi heidän omassa taloyhtiössään tehtävän ison remontin vuoksi.

  Lyhytaikaisten asuntojen hakijoilta edellytetään säännöllisiä tuloja ja kunnossa olevia luottotietoja. Hakijalla tulee olla vähintään 12 kuukauden oleskelulupa tai rekisteröintitodistus.  3. Millä perusteella asukkaat valitaan?

  Teemme kohteisiin asukasvalinnat saapuneiden hakemusten perusteella. Tarjoamme yksittäiselle hakijalle vain yhtä asuntoa kerrallaan.   

  Etusijalla ovat hakijat, joiden asunnontarve kattaa mahdollisimman pitkän ajan asunnon vuokrausajasta. Lyhytaikaisten asuntojen hakijoilta edellytetään säännöllisiä tuloja ja kunnossa olevia luottotietoja. 4. Mitä ovat lyhytaikaiset asunnot ja miksi niitä vuokrataan vain lyhyeksi aikaa?

  Lyhytaikaiset asunnot ovat Helsingin kaupungin asunnot Oy:n eli Hekan asuntoja. Lyhytaikaisia asuntoja voidaan vuokrata kunkin ajankohdan asuntotarjonnasta riippuen 2-7 kuukauden ajalle. Asunnot ovat kalustamattomia.  

  Lyhytaikaisesti vuokrattavat asunnot ovat tyhjillään, koska ne on varattu Hekan asukkaille tulevaa väistöasumista varten. Väistöön muutetaan Hekalla silloin, kun oma asunto ja rakennus on menossa putkiremonttiin tai laajaan peruskorjaukseen. Kun koko rakennus on menossa remonttiin, väistöasuntoja varataan jo etukäteen, jotta kaikki saavat väistöasunnon remontin ajaksi. Kun nämä Hekan asunnot ovat tilapäisesti tyhjillään, niitä voidaan vuokrata lyhytaikaiseen tarpeeseen. 

  Asuntoja ei vuokrata Hekan asukkaille väistöasunnoiksi. Heka hankkii omille vuokralaisilleen väistöasunnot silloin, kun asunnossa ei ole mahdollista asua ison remontin aikana.


5. Missä päin kaupunkia lyhytaikaisia asuntoja on ja minkä kokoisia ne ovat?

  Lyhytaikaisia asuntoja voi vapautua mistä tahansa päin Helsingin aluetta, kunkin ajankohdan asuntotarjonnasta riippuen. Suosittelemme hakemaan asuntoja mahdollisimman laajalta alueelta, jotta mahdollisuus saada asuntotarjous paranee. Pyrimme ilmoittamaan nettisivuillamme, miltä alueelta on tarjolla lyhytaikaisia asuntoja sillä hetkellä. 

  Suurin osa asunnoista on kaksioita, mutta tarjolle voi tulla myös yksiöitä sekä 3-5 huoneen perheasuntoja. 6. Asuntolistalla ei ole asuntoja vapaana hakemalleni ajalle. Miten toimin?

Jos asunnontarpeesi on alkamassa vasta usean kuukauden päästä, lyhytaikaisia asuntoja ei välttämättä vielä ole haettavissa sopivalle ajalle. Asuntotarjontamme tarkentuu vasta lähempänä vuokrausajankohtaa.  

Asuntojen ilmoituksissa on ilmoitettu millä aikavälillä mikäkin asunto on vapaana. Kun löydät Vuokraoven asuntolistalta asunnontarpeesi ajankohtaan sopivia asuntoja, kannattaa jättää hakemus. Asuntotarjontaa kannattaa seurata aktiivisesti Vuokraovessa.7. Miten voin muokata hakemustani?

  Voit muokata hakemustasi ja lisätä asuntoja hakemukselle sähköisen asioinnin asiointikansiossa. Löydät hakemuksen asiointikansiosta otsikolla ‘lyhytaikaisten asuntojen hakemus’. Muokkauksen jälkeen hakemuksesi on voimassa jälleen kolme kuukautta 

  Voit myös muokata tietojasi tekemällä kokonaan uuden hakemuksen. Uusi hakemus korvaa aikaisemmin lähetetyn hakemuksen. 8. Voinko jättää hakemuksen ilman vahvaa tunnistautumista?

  Et, lyhytaikaisen asunnon hakeminen onnistuu vain vahvan tunnistautumisen kautta verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 9. Pitääkö minun toimittaa liitteitä?

  Sinun ei tarvitse toimittaa liitteitä vielä hakemusta jättäessäsi. Mahdollisen asuntotarjouksen yhteydessä pyydämme sinua todistamaan lyhytaikaisen asunnontarpeesi keston.

  Esimerkiksi putkiremontin ajaksi asuntoa hakevalta pyydetään todistus putkiremontin aikataulusta, ja Helsinkiin työharjoitteluun saapuvalta puolestaan työsopimus tai muu todistus määräaikaisen työsuhteen kestosta.  10. Miten toimin saatuani asuntotarjouksen?

  Ilmoitamme asuntotarjouksesta sähköpostilla ja tekstiviestillä. Asukkaaksi valittu saa ensin ehdollisen asuntotarjouksen, jonka yhteydessä pyydetään toimittamaan liitteet, kuten todistuksen lyhytaikaisesta asunnontarpeesta.

  Mikäli emme saa liitteitä pyydetyssä ajassa, asuntotarjous raukeaa ja asuntoa tarjotaan seuraavalle hakijalle. 

  Vastaanotettuamme ja tarkistettuamme vaaditut asiakirjat lähetämme vahvistetun asuntotarjouksen. Tämän jälkeen hakija voi päästä katsomaan asuntoa ja kirjoittamaan vuokrasopimuksen ottamalla ensin yhteyttä Hekan alueyhtiöön.  11. Miten merkintä luottotiedoissani vaikuttaa asuntotarjouksen saamiseen?

  Et voi saada asuntotarjousta. Tarjoamme lyhytaikaisia asuntoa vain hakijoille, joilla ei ole luottotietomerkintöjä. 
27.01.2021 14:49