Suoraan sisältöön

Hae Ara-vuokra-asuntoa

Ikoni liittyen asunnonhaun ohjeisiin

1. Tutustu ohjeisiin, valintakriteereihin ja asuinalueisiin

Aloita tutustumalla tämän sivun ohjeisiin, valintakriteereihin ja usein kysyttyihin kysymyksiin. Suosittelemme myös perehtymään asuntoihin ja asuinalueisiin etukäteen.

Kaikki asukasvalinnat tehdään hakemusten tietojen perusteella, asuntoja ei välitetä jonotusperiaatteella. Tarjoamme asuntoa vain hakemuksessa valitsemiesi hakukriteerien (esim. vuokra, alue tai parveke) mukaisesti. 

Ikoni liittyen asunnonhaun ohjeisiin

2. Täytä asuntohakemus


Jos haet asuntoa yksin (mukaan lukien mahdolliset lapset)

Täytä Ara-vuokra-asuntohakemus vuokra-asunnon haku -palvelussa. Suosittelemme lisäämään hakemukseen henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen, joka on vain sinun käytössäsi.

Hakemuksen jättämisen jälkeen saat sähköpostiviestin hakemuksen vastaanottamisesta. Huomaa, että sinun tulee vahvistaa hakemuksesi vahvasti tunnistautumalla verkkopankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella, jotta hakemuksesi on mukana asukasvalinnoissa.

Jos et pysty tunnistautumaan sähköisesti, voit tehdä sen käymällä vuokra-asunnon haun neuvonnassa ja todistamalla henkilöllisyytesi virallisella henkilöllisyystodistuksella (ajokortti, passi tai henkilökortti). Jos tunnistaudut neuvonnassa, tarvitset henkilökohtaisen sähköpostin tunnistautumista ja rekisteröitymistä varten.

Kun olet vahvistanut hakemuksesi, on se mukana asukasvalinnoissa. Voit tarkistaa hakemuksesi kiireellisyysluokan vuokra-asunnon haku -palvelussa. Hakemus on voimassa kolme (3) kuukautta kerrallaan.

Jos teet hakemukseesi muutoksia tai teet uuden hakemuksen, korvaa se edellisen hakemuksesi.

Huom! Jokaisella hakijalla voi olla vain yksi hakemus Ara-vuokra-asuntoon voimassa kerrallaan. Voit silti hakea muita asuntotyyppejä samaan aikaan. Hakemukselle liitetyt lapset voivat olla mukana useammalla asuntohakemuksella.


Jos haet asuntoa yhdessä kanssahakijan kanssa (mukaan lukien mahdolliset lapset)

Täytä Ara-vuokra-asuntohakemus vuokra-asunnon haku -palvelussa yhdessä kanssahakijasi kanssa, tai varmista että sinulla on tarvittavat tiedot kanssahakijaa koskien. Suosittelemme, että sinä ja kanssahakija lisäätte hakemukselle henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen.

Hakemuksen jättämisen jälkeen sinä ja kanssahakijasi saatte sähköpostiviestin hakemuksen vastaanottamisesta. Huomaa, että sinun ja kanssahakijasi tulee molempien vahvistaa hakemuksenne vahvasti tunnistautumalla verkkopankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella, jotta hakemus on mukana asukasvalinnoissa.

Jos ette pysty tunnistautumaan sähköisesti, voitte tehdä sen käymällä vuokra-asunnon haun neuvonnassa, ja todistaa henkilöllisyytenne virallisella henkilöllisyystodistuksella (ajokortti, passi tai henkilökortti). Jos tunnistaudutte neuvonnassa, tarvitsette henkilökohtaisen sähköpostin tunnistautumista ja rekisteröitymistä varten.

Kun olette vahvistaneet hakemuksenne, on se mukana asukasvalinnoissa. Voitte tarkistaa hakemuksesi kiireellisyysluokan vuokra-asunnon haku -palvelussa. Hakemus on voimassa kolme (3) kuukautta kerrallaan.

Jos teet hakemukseenne muutoksia tai teette uuden hakemuksen, korvaa se edellisen hakemuksesi. Molemmat hakijat voivat tehdä hakemukseen muutoksia.

Huom! Jokaisella hakijalla voi olla vain yksi hakemus Ara-vuokra-asuntoon voimassa kerrallaan. Voit silti hakea muita asuntotyyppejä samaan aikaan. Hakemukselle liitetyt lapset voivat olla mukana useammalla asuntohakemuksella.

Ikoni liittyen asunnonhaun ohjeisiin

3. Muokkaa hakemusta, uudista tai peru se tarvittaessa

Jos tilanteesi tai toiveesi muuttuu, voit muokata hakemustasi vuokra-asunnon haku -palvelussa. Huomaathan, että vain sinä voit muokata hakemuksellasi olevia tietoja, eivät asuntoneuvojamme.

Muokkauksen jälkeen hakemuksesi on voimassa jälleen kolme kuukautta. Jos hakemuksesi on vanhentunut, voit tehdä uuden hakemuksen.

Lue lisää hakemuksen muokkaamisesta

Ikoni liittyen asunnonhaun ohjeisiin

4.  Hakemuksen tarkastelu fyysisen tunnistautumisen jälkeen​

Jos vahvistit asuntohakemuksesi tunnistautumalla fyysisesti käymällä neuvonnassa henkilöllisyystodistuksen kanssa, pääset tarkastelemaan hakemustasi rekisteröitymällä ja kirjautumalla vuokra-asunnon haku -palveluun. Tarvitset rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen.

Kun olet kirjautunut vuokra-asunnon haun palveluun, voit tarkastella ja tehdä muutoksia hakemukseesi sekä vahvistaa asuntohakemuksia. Fyysinen tunnistautuminen tehdään vain kerran ja samoja tunnuksia käytetään kaikkien asuntotyyppien hakemiseen.  

Jos Ara-vuokra-asuntohakemuksesi vanhenee, tulee sinun tehdä uusi hakemus. Sillä, kuinka kauan hakemus on ollut järjestelmässämme, ei ole merkitystä asuntotarjousten saamisen kannalta.

Ikoni liittyen asunnonhaun ohjeisiin

5. Odota mahdollista asuntotarjousta ja muuta hakemusta tarvittaessa

Kun olet vahvistanut hakemuksesi, jää odottamaan mahdollista asuntotarjousta. Valitettavasti emme voi antaa lisätietoja hakemuksen etenemisestä, koska asuntoja ei jonoteta, vaan jokaiseen asuntoon valitaan siihen sopivimmat hakijat kiireellisyysluokituksen perusteella.

Asunnon saamisessa saattaa kestää, joten toivomme sinulta kärsivällisyyttä. Odotusaikaa on mahdotonta arvioida, koska se riippuu vapautuvien asuntojen määrästä, huoneistotyypistä ja sijainnista, sekä hakijan toiveista.

Jos et ole erittäin kiireellisessä asunnontarpeessa, mahdollisuutesi saada asunto on erittäin pieni. Emme voi taata asunnonsaantia, joten haethan asuntoa myös muilta vuokranantajilta. Kohtuuhintaisia Ara-vuokra-asuntoja on tarjolla esimerkiksi M2-kodeilla ja A-Kruunulla.

Ikoni liittyen asunnonhaun ohjeisiin
6. Asuntotarjouksen hyväksyminen ja liitteiden toimitus

Mikäli tarjoamme sinulle asuntoa, saat sähköpostiisi ensin alustavan asuntotarjouksen sekä tekstiviesti-ilmoituksen. Tarjous sisältää ohjeet liitteiden toimittamista varten. ​

Esimerkkejä pyydettävistä liitteistä, kun asuntoa tarjotaan: ​

  • Esitäytetty veroilmoitus sinulle viimeksi toimitetusta verotuksesta​
  • Palkkatodistus tai muu kuukausitulotodistus veronalaisista tuloista​
  • Opiskelutodistus​
  • Selvitys omaisuuden arvosta ja hakijaruokakunnan veloista​
  • Vähintään 12 kuukauden oleskelulupa tai rekisteröintitodistus​
  • Raskaustodistus​

Erotilanteessa: ​

  • Todistus avioeron vireilläolosta ​
  • Avioehto, ositussopimus tai oma selvitys avioliiton aikaisesta varallisuudesta ​
  • Sopimus lasten huoltajuudesta ja asumisesta (alle 15-vuotiaat lapset) ​

Asuntonäyttö ja vuokrasopimuksen allekirjoittaminen

Liitteiden toimittamisen jälkeen saat vahvistetun asuntotarjouksen ja aluetoimistosi yhteystiedot sähköpostiisi. Sovi asunnon näytöstä ja vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta mahdollisimman pian vuokranantajan kanssa. Sinulla on kolme (3) arkipäivää aikaa tutustua asuntoon ja päättää otatko sen vastaan.  ​01.11.2021 15:31