”Lapset oppivat paljon liikunnan kautta”

liikkuvia lapsia

Arvioiden mukaan 80 prosenttia alle kouluikäisistä lapsista ei liiku terveytensä kannalta riittävästi. Pienten lasten tulisi liikkua vähintään kolme tuntia päivässä.

Liikuntaan panostamisen hyödyt ovat varhaiskasvatuksen opettajan Petri Kuuselan kokemuksen perusteella ilmeiset. Runsaasti liikkuvat lapset nukkuvat hyvin, heillä on terve ruokahalu sekä heidän keskittymiskykynsä ja fyysinen jaksamisensa on hyvää.

Liikkuminen luo enemmänkin kuin pelkkää fyysistä hyvinvointia, sillä liikunnan kautta lapset saavat onnistumisen elämyksiä. Onnistumisten lisäksi liikunta tuo mukanaan epäonnistumisia, joiden kautta pettymysten sietokyky paranee, Petri muistuttaa.

Liikunta kehittää motoriikan lisäksi itsetuntoa ja sosiaalisia taitoja.

”Varsinkin eri kulttuuritaustaisilla lapsilla helppo osallistua ja päästä mukaan liikunnallisiin leikkeihin ja toimintoihin, koska kieltä ei tarvita niin paljon”, Petri kertoo.

Kaupunki täynnä liikuntamahdollisuuksia

Toiminnallinen oppiminen ja kehittyminen houkuttelivat Kuuselan päiväkoti Myrskyluotoon varhaiskasvatuksen opettajaksi. Päiväkodin sijainti Vuosaaren Kallahdessa on kuin luotu liikkumiseen, seikkailuun ja retkeilyyn. Merenranta ja luonnonsuojelualueen erilaiset luontopolut tekevät Kallahdesta suositun virkistäytymispaikan kaikenikäisille helsinkiläisille.

Kuuselan mukaan Helsingin etuna on, että luontoon pääsee melkein missä ja miten vain. Kävellen monipuoliseen lähiluontoon, julkisilla tarpeen vaatien aina Sipoonkorpeen ja Nuuksioon.

”Hyvät ja turvalliset pyörätiet mahdollistavat turvallisen pyöräilyn isompien lasten kanssa”, Petri toteaa.

Joukkoliikenne mahdollistaa myös erilaisten hallien ympärivuotisen käytön. Uima-, jää- ja palloiluhalleihin pääsee joko maksutta tai edulliseen hintaan. Helsingin ulkopuolellakin tunnetaan muun muassa Töölön kisahalli, Talin jalkapallohalli ja Myllypuron Pallomylly.

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Kuuselan arvostaa myös helsinkiläisten päiväkotien ja leikkipuistojen omia hyviä pihoja.

Edurekry-uutiskirjeen lukijoita Kuusela suosittelee tutustumaan myllypurolaiseen Liikuntamyllyyn.

”Liikuntamylly on paikka, jossa voi tehdä melkein mitä vain. Sisätiloissa ja ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi. Kiipeillä, painia, yleisurheilla, voimistella, palloilla, pelata…”, Petri vinkkaa.

Katso videolta lisää Petrin ajatuksia työstään varhaiskasvatuksen parissa!


17.09.2021 14:02