Suoraan sisältöön
Kuva: Viron presidentti vieraili Helsingin kaupungintalossa

Viron presidentti vieraili kaupungintalossa

Viron tasavallan presidentti Kersti Kaljulaid vieraili seurueineen kaupungintalossa lauantaina 25.11. tutustumassa näyttelyyn Silta – Terveisiä kahdesta tasavallasta. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden sekä Eesti Vabariik 100 -ohjelmistoa. Kaupungintalossa vieraat vastaanotti apulaispormestari Nasima Razmyar.

Näyttelypäällikkö Kirsi Hasu esitteli vieraille näyttelyn taustoja ja teemoja. Silta-näyttely tarkastelee Suomen ja Viron välistä kanssakäymistä, kansallista identiteettiä ja itsenäisyyden merkitystä tavallisten ihmisten näkökulmasta. Suomen ja Viron yhteys ilmenee selvimmin laivamatkan muodossa. Näyttelyn huomiota herättävin elementti onkin iso Talsinki-matkustajaterminaali, jossa yhdistyvät maitten väliset henkiset, kulttuuriset ja taloudelliset siteet. Humoristinen nimi viittaa myös kaavailuihin Helsingin ja Tallinnan muodostamasta kaksoiskaupungista, jonka tunneli voisi tulevaisuudessa yhdistää.

Kuraattori Veikko Halmetoja esitteli kiinnostuneelle presidentille, miten näyttelyyn valitut suomalaiset ja virolaiset nykytaiteilijat ovat käsitelleet mm. kansallista identiteettiä, vapauden käsitettä ja maiden välistä vuorovaikutusta. Suurin osa näyttelyn valokuva- ja videoteoksista on tehty juuri Silta-näyttelyä varten. Mukaan kutsutut taiteilijat ovat Alexei Gordin, Flo Kasearu, Karel Koplimets ja Tanja Muravskaja Virosta sekä Marja Helander, Johanna Ketola, Sepideh Rahaa ja Sanni Seppo Suomesta.

Presidentin seurueeseen kuuluivat mm. hänen puolisonsa Georgi-Rene Maksimovski, presidentin kanslian rehtori Tiit Riisalo, neuvonantaja Lauri Kuusing, protokollaosaston johtaja Liisa Ojaveer ja lehdistöosaston edustaja Mailin Aasmäe. Seurue viipyi näyttelyssä pitkään muistellen mm. omia laivamatkojaan lahden yli. ”Näistä kuvista puuttuu vain haju”, naurahti presidentti Kaljulaid tarkasteltuaan Karel Koplimetsin kuvasarjoja virolaisista työmatkalaisista ja suomalaisista turisteista. Katkelmat Viron ja Suomen televisioiden yhteistuotannosta ”Naapurivisa” herättivät myös nostalgista hilpeyttä vierailijajoukossa.

Päivän ohjelmaan kuului lisäksi osallistuminen Estonia-teatterin ooppera- ja balettigaalaan ”Viro ja Suomi 200” Musiikkitalossa, jossa esiintyi Kansallisooppera Estonian kuoro, orkesteri ja useita solisteja sekä Virosta että Suomesta. Presidentti Kersti Kaljulaidin lisäksi tilaisuudessa puhui presidentti Sauli Niinistö.

Lisää Silta-näyttelystä

Kuvassa vasemmalta oikealle: Viron tasavallan presidentin puoliso Georgi-Rene Maksimovski, Viron tasavallan presidentti Kersti Kaljulaid, Virka-gallerian näyttelypäällikkö Kirsi Hasu, Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar, Viro-instituutin toiminnanjohtaja Sanna Immanen, Silta-näyttelyn kuraattori Veikko Halmetoja, Viron suurlähetystön kulttuurineuvos Anu Kippasto ja Viron tasavallan presidentin kanslian protokollaosaston johtaja Liisa Ojaveer

JAA