Suoraan sisältöön

Työn kuvia -valokuvaus- ja videokilpailun voittajat on valittu

Virka-galleria keräsi vuodenvaihteessa kilpailulla valokuvia ja videoita Helsingissä tapahtuvasta työstä. Voittajavalokuvaksi valittiin Tiina Hyvösen valokuva Yksinhuoltajan vapaapäivä. Kuvan keskiössä on ihminen, jonka elämässä erilaiset työnmuodot risteävät. Siinä peilautuu nykyajan arki haasteineen, jossa työtä tehdään muuallakin kuin perinteisillä työpaikoilla ja kasvatetaan tulevaisuuden työntekijöitä. Voittajavideo oli Henrik Amberlan Kaiutintehdas Töölössä, joka pohdiskelee suomalaisen työn ilmiöitä.

Kuvia tuli lähes 350 ja videoita yhdeksän. Voittajat on valittu ja heille on tiedotettu asiasta. Valokuvakilpailun tuomaristoon kuuluivat apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri, Valokuvataiteen museon intendentti Tiina Rauhala ja Osuuskunta Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä. Voittajavideoiden tuomaristo koostui Helsingin kaupungin asukasyhteistyön ja Työväen Arkiston asiantuntijoista.

Valokuvakilpailun voittajat:
1. Tiina Hyvönen: Yksinhuoltajan vapaapäivä
Raadin perustelut: Voittajakuva on muotokuvana onnistunut. Läsnäolo on kouriintuntuva ja kuvaajan ja kuvattavan lämmin suhde näkyy. Työtä tehdään muuallakin kuin työpaikoilla.

2. Johanna Lätti: Postimies
Raadin perustelut: Kuvassa näkyy työelämän muutos niin työntekijöiden kuin työnantajien keskuudessa. Vahva vaikutelma ihmisestä.

3. Ahti Kannisto: Vihaiset viljelijät
Raadin perustelut: Hieno ajankuva. Vangitsee tunnelman vastakkainasettelusta Helsingin ja maaseudun välillä.

Lisäksi jaettiin kunniamaininnat seuraaville kuville: Kati Issakainen: Kuka haluaisit olla 2, Suvi Ruotsi: Illan tullen Annalassa ja Heli Sinkko: Isyysvapaa.

 

Videokilpailun voittajat:
1. Henrik Amberla: Kaiutintehdas Töölössä
Perustelut: Mielenkiintoinen ja syvällinen näkökulma uuteen tapaan tehdä työtä yhdistyneenä huomioihin suomalaisesta (työ)kulttuurista. Videon tyylikäs ja vähäeleinen toteutus on sopusoinnussa sisällön kanssa. Liikkuvan kuvan ilmaisukeinojen varma hallinta yhdessä sanoman kanssa nosti tämän videon kilpailun voittajaksi.

2. Markus Viljanen: Kenttämestari Mellerin vuosi
Perustelut: Video kertoo enemmän kuin tuhat sanaa kenttämestari Melleristä ja hänen työstään vuoden ja vuorokauden ympäri.

Videoiden kunniamaininnat saivat Sami Häyrynen teoksestaan Works ja Dani Härginen videosta Normi-Päivä töissä. Ruohoa ja diisseliä.

Kilpailu liittyy näyttelyyn Työn kuvia, joka avautuu kesällä 2017. Näyttely koostuu kilpailukuvien ja -videoiden lisäksi ammattivalokuvaajien kuvasarjoista. Kuvaajat ovat Behi Assadi, Miikka Pirinen ja Katja Tähjä. Työväen Arkisto tallentaa kilpailukuvat tutkijakäyttöä varten. Videot ovat nähtävillä myös Helsinki-kanavan nettisivuilla.

Kilpailun toteutti Virka-galleria, Helsingin kaupungin asukasyhteistyö/Helsinki-kanava, Työväen Arkisto ja Osuuskunta Tradeka. Näyttely Työn kuvia on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisohjelmistoa ja se on esillä kaupungintalon Virka-galleriassa 9.6.–1.10.2017.

Lisätietoa ja lehdistökuvat:
Työväen arkiston muistisihteeri Timo Tigerstedt 09-7743 1120 ja timo.tigerstedt@tyark.fi
Virka-gallerian näyttelypäällikkö Kirsi Hasu 09-310 36261 ja kirsi.hasu@hel.fi
Virka-gallerian näyttelytuottaja Soile Pietilä 09-310 25347 ja soile.pietila@hel.fi

www.tyonkuvia.fi 
www.virka.fi
www.helsinkikanava.fi

JAA