Suoraan sisältöön
Kuva: Marja Helander, still-kuva videoteoksesta Maan sisällä linnut

Näyttely: SILTA – Terveisiä kahdesta tasavallasta 13.10.2017–25.2.2018

Suomen ja Viron kohtalot liittyvät erottamattomasti toisiinsa ja maiden välinen henkinen ja taloudellinen yhteys on aina ollut merkittävä. Silta-näyttely tarkastelee Suomen ja Viron välistä kanssakäymistä, kansallista identiteettiä ja itsenäisyyden merkitystä tavallisen ihmisen näkökulmasta.

Näyttelyn huomiota herättävin elementti on iso Talsinki-matkustajaterminaali, jossa yhdistyvät maitten väliset henkiset, kulttuuriset ja taloudelliset siteet. Matkamuistot, salakuljetetut tuotteet, valokuvat, tarinat ja filminpätkät herättävät menneisyyden eloon.

Historiallisen osuuden lisäksi nykytaide tuo näyttelyyn uutta särmää, sillä se katsoo nykyhetken lisäksi tulevaisuuteen. Osa kuraattori Veikko Halmetojan valitsemista valokuva- ja videoteoksista on tehty juuri Silta-näyttelyä varten. Mukaan kutsutut taiteilijat ovat Alexei Gordin, Flo Kasearu, Karel Koplimets ja Tanja Muravskaja Virosta sekä Marja Helander, Johanna Ketola, Sepideh Rahaa ja Sanni Seppo Suomesta.

Silta-näyttelyn ovat tuottaneet Virka-galleria, Viro-instituutti ja Viron suurlähetystö. Näyttelyn käsikirjoittajana on toiminut Mikko-Olavi Seppälä ja kuraattorina Veikko Halmetoja. Asiantuntijoina ovat olleet Toomas Hiio Viron Sotamuseosta sekä Kai Lobjakas Viron Taideteollisuus- ja Designmuseosta.

Näyttely juhlistaa Suomen ja Viron satavuotispäiviä, joilla on ajallisesti eroa vain muutama kuukausi. Maat itsenäistyivät Venäjän vallankumouksen jälkimainingeissa – Suomi 6.12.1917 ja Viro 24.2.1918. Neuvostoliiton luhistuessa Viro palautti itsenäisyytensä 20.8.1991.

Silta-näyttely on osa Suomi 100 ja Eesti Vabariik 100 -ohjelmistoa.

Katso näyttelyyn liittyvät tapahtumat:

https://www.hel.fi/kanslia/virka-fi/tapahtumat/

JAA