Galleriassa nyt

Kuvajournalismi 2017
9.3.–20.5.2018

                  
Kuvajournalismi 2017, Vuoden Lehtikuva 2017, Ella Kiviniemi  


Kuvajournalismikilpailu 2017 juhlistaa suomalaista kuvajournalismia ja dokumentaarista kuvaa. Vuodesta 1962 järjestetty kilpailu tunnettiin aikaisemmin Vuoden Lehtikuva -nimellä. Kilpailun järjestää Suomen kuvajournalistit ry ja voittajat valitsee riippumaton ja alan asiantuntijoista jury. Virka-galleriassa nähdään vuoden 2017 palkitut kuvat ja videot sekä muuta kilpailun satoa. Kilpailuun osallistui 90 eri kuvaajaa yhteensä 1900 työllä.

”Kuvajournalismi -kilpailu tarjoaa erinomaisen tilaisuuden käydä keskustelua kuvajournalismin tilasta Suomessa. Palkitut kuvat edustavat suomalaisen kuvajournalismin huippua ja kilpailuun lähetetty materiaali on läpileikkaus vuoden kuvasadosta.” kommentoi Suomen Kuvajournalistit Ry:n puheenjohtaja Miikka Pirinen.

Miikka Pirinen kertoo Kuvajournalismi-näyttelystä ja -kilpailusta.
Ks. https://www.helsinkikanava.fi/kanava/fi/videot/video?id=3667


Odotustila – turvapaikanhakijoiden arki Suomessa
9.3.– 8.4.2018


© Anna Kuokkanen

Valokuvaaja, tutkija Anna Kuokkanen on kuvannut kolme vuotta turvapaikanhakijoiden arkista elämää Suomessa. Se on kohtuullisen pitkä aika valokuvaprojektin tekemiseen, mutta paljon pidempi aika turvapaikkapäätöksen odottamiseen. Monille turvapaikanhakijoille vuosien odotus on kuitenkin ahdistavaa todellisuutta.

Suurin osa turvapaikanhakijoista haluaisi päästä elämässään eteenpäin – opiskelemaan ja töihin, mutta turvapaikanhakijan statuksella se voi olla vaikeaa. Tulevaisuutta ei muutenkaan uskalla suunnitella, kun elämä pysähtyy vuosiksi odotustilaan.
Silti osa turvapaikanhakijoista löytää paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Suomen oleskelulupajärjestelmä on mutkikas. Valtio käyttää vuosien mittaisten turvapaikkaprosessien aikana valtavasti varoja turvapaikanhakijoiden elinkustannuksiin, terveydenhoitoon, hakemusten käsittelyyn ja oikeuskuluihin. Samaan aikaan oleskelu-lupajärjestelmä näyttää tavoittelevan ensisijaisesti sitä, että parhaassa työiässä olevat ihmiset saataisiin lopulta käännytettyä pois Suomesta. Mitä tapahtuisi, jos heidän vain yksinkertaisesti annettaisiin jäädä?

Näyttelyyn liittyvät tapahtumat Virka-galleriassa

Su 11.3. klo 14 - 15.30
Taiteilijatapaaminen ja avointa keskustelua turvapaikanhakijoiden elämästä Suomessa.
Ke 14.3. klo 17 - 18.15 Neljän vuoden odotus – Ihmiskaupan uhrien asema Suomen turvapaikkajärjestelmässä
Lisätietoja: https://www.facebook.com/events/502752430118527/
JAA
12.03.2018 10:01