Medialle

Ruokahävikki
Virka-galleriassa 22.2. – 28.5.2017

Vuoden 2017 Poliittisen valokuvan festivaalin teemana on ruoka. Yksityisiä ruokakuvia nähdään ja jaetaan jatkuvasti, festivaalin valokuvissa huomio suunnataan kuitenkin toisenlaisiin ruokakuviin. Festivaalin kuvissa käsitellään ei-yksilöllistä ruokaa: ruoantuotantoa ja sen vaikutuksia elinympäristöihin, maisemaan ja ympäristön tilaan. Festivaalinäyttely Helsingin kaupungintalon Virka-galleriassa raottaa ruokahävikkiin liittyvää salailua ja ristiriitoja.

Arviolta kolmasosa maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy roskiin. Ruokahävikkiä syntyy tuotannon jokaisessa vaiheessa. Suomessa suurin ruokahävikin tuottaja on kotitaloudet, joiden ruokahävikki on vuosittain 120–160 miljoonaa kiloa. Nelihenkinen perhe heittää Suomessa ruokaa roskiin noin 100 kiloa vuodessa. Euroopassa tuotettua ruokaa päätyy jätteeksi noin 88 miljoonan tonnin verran. Samaan aikaan maailmassa 800 miljoonaa ihmistä kärsii nälänhädästä.

Filippo Zambon (s. 1981, Italia) on Into the Bin -sarjassaan dokumentoinut omaa dyykkaustaan eli jätteeksi heitetyn syömäkelpoisen ruoan keräämistä. Taskulampun valossa kuvattu ruoka näyttäytyy kauniina ja herkullisena, kuin maalaustaiteesta tunnettuina asetelmina. Sekä ruoan pois heittäminen että dyykkaaminen tapahtuvat usein piilossa. Zambon toivoo, että vaietun ruokahävikki-ilmiön kuvaaminen voisi nostaa sen avoimeen keskusteluun.

to kosie (s. 1986, Puola) työskenteli taideopintojensa ohella hotellien ravintoloissa, joissa hänen työtehtäviinsä kuului kaataa syömättä jätetty ruoka roskiin. to kosie järkyttyi pois heitetyn ruoan määrästä, joten hän alkoi kuvata työpäiviään paidan kauluksen alle piilotetulla videokameralla. Tämän materiaalin hän nostaa videoitujen dyykkauskeikkojensa rinnalle. trash-videoteos on kuvattu salaa, mutta ruokahävikki ei to kosien mukaan ole mikään salaisuus: “Se on vain hyvin piilotettu yhteiskunnassamme. Kukaan ei halua tietää siitä ja kukaan ei halua katsoa sitä.”

Näyttelyssä on esillä myös Helsingin kuvataidelukion oppilaiden julisteita ruokahävikistä.

Näyttelyyn liittyvä oheisohjelma
Ke 26.4. klo 17-19 Keskustelutilaisuus Ruokakulttuurin muutos – Miten se tapahtuu?
To 11.5. klo 18-19 Ruokahävikki-näyttelyn taiteilijat kertovat teoksistaan. Taiteilijat: Filippo Zambon Into the Bin ja to kosie trash.

Pe 21.4. klo 16 & la 22.4. klo 14 Lukudraama Nälänhätä.
Lukudraama esitetään Kaupungintalon juhlasalissa, esitys kestää noin 1,5 tuntia, ei väliaikaa.
Ilmaislippujen varaus: www.pvf.fi

Kuvat mediakäyttöön
Valokuvat löytyvät Dropbox-kansiosta. Kuvan yhteydessä tarvittava kuvakrediitti löytyy tiedostonimestä: kuvaajan nimi, teossarjan nimi, vuosiluku (kaikissa kuvissa vuosiluku ei saatavilla).
https://www.dropbox.com/sh/dk4s1jlz6zb2sv2/AACnhx32Kr0LHapKldU5uVJ0a?dl=

Poliittisen valokuvan festivaali PVF on valokuvataiteen tutkimushanke. Festivaali ei ole yhteen viikonloppuun tai viikkoon tiivistetty tapahtuma, vaan aktiivinen ja avoin foorumi kantaaottavan valokuvan esittämiselle ja kuvista syntyvälle keskustelulle. www.pvf.fi

Lisätietoa:
Sanni Seppo, taiteellinen johtaja PVF: 0500 185609, sanni.seppo@pvf.fi
Liisa-Maija Hertto, näyttelysuunnittelija Virka-galleria: (09) 310 36387, liisa-maija.hertto@hel.fi

Helsinki Burleski - Minna Jerrmanin valokuvia
Virka-galleria 22.2.–26.3.2017

Noin 20 000 katsojaa, tuhat metriä kangasta, 30 000 paljettia ja kymmenen kiloa kimallehilettä. Helsinki Burlesque -festivaali on herättänyt ihastusta jo vuosikymmenen ajan. Festivaali pyörähtää käyntiin Helsingissä viimeisen kerran maaliskuussa 2017.

Minna Jerrmanin valokuvanäyttely juhlistaa kymmenvuotiasta festivaalia; sen vauhdikkaita, hauskoja ja sensuelleja esityksiä meiltä ja maailmalta, pukujen loistoa ja suuria tunteita. Jerrman on kuvannut kaksipäiväistä tapahtumaa vuosina 2013–2016.

Näyttely on myös kunnianosoitus syksyllä 2016 tapaturmaisesti menehtyneelle kotimaiselle burleskitähdelle, Sir Willy Waterlilylle. Hän oli Helsinki Burlesque -festivaalin karismaattinen vakioesiintyjä, jonka ohjelmanumeroista välittyi suomalaiselle burleskille tyypillinen esiintymisen riemu ja kekseliäisyys.

Helsinki Burlesque -festivaali järjestetään 2.–5.3.2017. Juhlavuoden ohjelmassa on työpajoja sekä 3.–4.3. päätapahtuma, jolloin lavalla kimaltaa kotimaisten ja kansainvälisten tähtien kimara.

Minna Jerrman on helsinkiläinen valokuvaaja ja toimittaja. Hän työskentelee Kamera-lehdessä.

Näyttelyyn liittyy luentoja. Ensimmäinen luento ”Burleskin ABC” torstaina 23.2. klo 17 Virka-galleriassa.

Lisätietoja:
Valokuvaaja Minna Jerrman, minna.jerrman@welho.com ja 040 771 0559
Näyttelytuottaja Soile Pietilä, soile.pietila@hel.fi ja 09 310 25347

Lehdistökuvat:
http://bit.ly/2jYRZgD

 



JAA
21.02.2017 13:15