Suoraan sisältöön

Järjestä tapahtuma

Nauhat. Kuva: Helsingin kaupunki.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei jatka Uudenmaan koronarajoituksia 15.3. jälkeen

Uudenmaan alueella voimassa oleva määräys asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisesta käytöstä päättyy tiistaina 15.3. Sen jälkeen Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella ei ole enää voimassa viraston asettamia koronarajoituksia.Epidemia ei kuitenkaan ole ohi, ja aluehallintovirasto seuraa tilannetta edelleen tiiviisti.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä alueen kuntien lausuntojen valossa sairaalahoidon tarve on edelleen tasaantunut ja erityisesti tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on vähentynyt, eikä rajoitusten jatkamista arvioida välttämättömäksi. Virusta on kuitenkin edelleen runsaasti liikkeellä ja epidemiatilannetta seurataan alueellisissa koronaryhmissä ja mikäli tilanne heikkenee uudelleen ja uhkaa terveydenhuollon kantokykyä varaudutaan tekemään uusia päätöksiä .

Tartuntatautilain mukaiset hygieniavaatimukset voimassa kesäkuun loppuun asti koko Suomessa
Vaikka Etelä-Suomen aluehallintoviraston asettama tilojen terveysturvalliseen käyttöön velvoittava määräys on päättymässä myös Uudellamaalla, koko Suomessa on edelleen voimassa yleisiä hygieniavaatimuksia koskeva tartuntatautilain pykälä 58 c. Se koskee kaikkia yleisölle avoimia ja asiakkaille ja osallistujille varattuja toimitiloja ilman erillistä viranomaispäätöstä, ja on voimassa 30.6.2022 asti.

Terveysturvallisuuden parantamiseksi tiloista vastaavien toimijoiden on noudatettava seuraavia velvoitteita:

  • asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
  • asiakkaille ja osallistujille annetaan toimintaohjeet riittävän etäisyyden ylläpitämisestä, käsien puhdistamisesta ja muista vastaavista käytännöistä, joilla estetään tartuntojen leviämistä
  • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan
  • asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään toiminnan erityispiirteet huomioiden mahdollisimman väljästi.
  • Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Ravintoloita velvoittaa oma tartuntatautilain pykälänsä, jossa on vastaavat vaatimukset. Ravintoloiden rajoitukset, jotka koskivat mm. anniskelua, aukioloaikaa, asiakasmäärää ja istumapaikkoja, purettiin valtioneuvoston päätöksellä 1. maaliskuuta alkaen.


Usein kysyttyä koronaviruksesta (AVI)

Lisätieoja:

Päätökset ja tiedoksiannot (AVI)

Usein kysyttyä koronaviruksesta (AVI)

THL:n maskisuositus koko maata koskien (THL)

THL:n riskitaulukkoa voi halutessaan käyttää apuna tilanteeseen liittyvän riskin arvioinnissa.

Arvio tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvästä riskistä (THL)14.03.2022 12:26