Suoraan sisältöön

Urbaani puukortteli

Havainnekuva korttelista

Suunnittelu: KUMP Arkkitehdit, Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli sekä Arkkitehtitoimisto A-konsultit
Rakennuttajat: A-Kruunu sekä Asuntosäätiö
Toteuttaja: JVR-rakenne
Rakennusaika: 2022–

Helsingin Postipuistoon rakennetaan noin 200 asuntoa käsittävä viiden porrashuoneen puukerrostalokokonaisuus. Asuntosäätiö toteuttaa asumisoikeusasunnot ja A-Kruunu vuokra-asunnot. 

Hanke on mukana Kehittyvä kerrostalo- ohjelmassa kolmella eri teemalla: puukerrostalotyyppi urbaanissa umpikorttelissa, yhteisöllisyys eri mittakaavoissa sekä asuntosuunnittelun uudet ratkaisut.

Hankkeessa tutkitaan yhteistilojen käyttöä alueellisesta yhteisrakennuksesta porrashuonekohtaisiin yhteistiloihin. Kohteeseen rakennetaan uudentyyppisiä yhteistiloja vastaamaan nykyajan kaupunkiasumisen muuttuviin haasteisiin.

Suunnitteilla olevan korttelin asuntojen koot vaihtelevat yksiöistä viiden huoneen asuntoihin ja asuntojen keskipinta-ala on noin 55 neliötä. Kortteliin on suunniteltu yhteistiloja sekä viherhuoneet jokaisen porrashuoneen yhteyteen.

Korttelin talojen väliin jää valopihoja, jotka mahdollistavat luonnonvalon pääsyn korttelin sisään. Samalla ympäröivät asuinkorttelit ja katutilat saavat täysin umpinaista korttelirakennetta enemmän luonnonvaloa. Ratkaisu edistää viihtyisää ja valoisaa asumista pienissäkin asunnoissa sekä mahdollistaa kiinnostavat ja pitkät näkymäakselit.

Suunnitelma noudattaa Asuntoreformi Helsinki – asuminen 2020 -kilpailun voittaneen ehdotuksen ”Proosa” periaatteita. Kilpailun järjestivät Helsingin kaupunki, Ympäristöministeriö, Alvar Aalto -säätiö ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA vuonna 2018, ja siinä oli tavoitteena oli tutkia tulevaisuuden asumisen ratkaisuja sekä urbaanin puurakentamisen mahdollisuuksia.

Tiiviiseen umpikorttelikaavaan sovitettava kokonaisuus rakennetaan puisista CLT-tilaelementeistä ja rakentamisen on määrä alkaa vuoden 2022 aikana.15.03.2022 10:22