Suoraan sisältöön

Sukupolvienkortteli


Toteuttaja: Setlementti-asunnot Oy, HOAS, Asuntosäätiö
Yhteistyötahot: CityInnoNets-projekti (Tekes, 2010-2011): Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy, HSL, Seulo Palvelut Oy, Tekes, Movense Oy, Ympäristöministeriö, Aalto yliopisto, CIN-projekti (ARA, 2012): Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy, HSL, Seulo Palvelut Oy, Tekes, Movense Oy, Ympäristöministeriö, Aalto yliopisto, Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy
Jätkäsaari, Länsisatamankatu 34, Hyväntoivonkatu 6, Hyväntoivonkatu 8
Valmistunut 2016

Hankkeen tavoitteena on ollut koerakentamisen avulla selvittää asumisen innovatiivisuutta usealla eri toiminta-alueella.
Korttelin kehittämisen tavoitteet ovat olleet:

1. Verkostojohtaminen, kaupunki-innovaatioiden jalkauttaminen korttelitasolle
2. Korttelin asumis- ja palvelukonsepti, palvelukonseptin luominen käyttäjälähtöisen prosessin avulla.
Alkuperäisenä kehittämisteemana oli myös moduuliarkkitehtuuri, modulaarisen esivalmisteisen rakennusteknologian kehittäminen kaupunkimaisessa ympäristössä. Moduulitoimittajan vetäydyttyä hankkeesta korttelissa luovuttiin moduulirakentamisesta.

Korttelissa on luotu tilat ja toimintamalli asukaslähtöiselle, monisukupolviselle ja kansainväliselle kortteliasumiselle, jossa ytimenä ovat korttelin sisäkatu, yhteispiha ja keskitetyt palvelut sekä kerroksiin rauhoitettu asuminen.

Kortteliin toteutettiin monipuolista kaupunkiasumista: vuokra-asuntoja opiskelijoille, seniorille ja vammaisille sekä Hitas-omistusasuntoja.

Hanke on palkittu Vuoden Parhaat ARA-neliöt -tunnustuspalkinnolla sekä Yhdyskuntasuunnittelun seuran Ruusu 2017 -palkinnolla.

Sukupolvienkortteli.fi

Seminaariesitys 2017: Sukupolvienkortteli – yhteisöllistä kaupunkiasumista Jätkäsaaressa PDF

Seminaariesitys 2015: Konsulttialoitteinen ryhmärakentaminen / Sukupolviasuminen kerrostalossa

Seminaariesitys 2013: CIN-innovaatiokortteli15.07.2020 14:06