Suoraan sisältöön

Primääripihi kerrostalo


Toteuttaja: TA Rakennuttaja Oy
Yhteistyötahot: Helsingin Energia, Vapo Oy, Arkkitehtitoimisto Pekka Helin & Co Oy
Kivikko, Kivikonkaari 38 ja 40, Muinaisrannantie 3, vertailuhankkeina Tähtisaranpolku 3 ja Muinaisrannantie 7
Valmistunut 2018

Hankkeen tavoitteena oli minimoida kokonaissähköenergian (primäärienergian) kulutus.

Kohde on suunniteltu ja toteutettu täyttämään A-energiatehokkuusluokan vaatimukset. Ratkaisuissa on huomioitu myös kesäaikainen aurinkosuojaus.

Primäärienergiankulutus on minimoitu mm.

- rakentamalla yhteissaunat huoneistokohtaisten saunojen sijaan ja lämmittämällä tilat pääosin matalalämpöisellä vesikiertoisella lattialämmityksellä
- minimoimalla sähkölaitteiden energiankulutus varustamalla asuntokohtaiset lattialämmitys- ja ilmanvaihtolaitteet kotona/pois -kytkimellä
- varustamalla asunnot, sauna ja kerhotilat pellettitakoilla, ottamalla yleisten saunojen pellettikiukailta lämpö talteen saunaosastossa käytettävään käyttöveteen. Pellettien käyttö huoneistokohtaisissa takoissa ja yhteissaunoissa täydentää kaukolämpöä sekä vähentää sähkönkulutusta. Pellettihuoltojärjestelmä on rakennettu talokohtaiseksi.

Kohteen energian käyttöä seurataan 2–3 vuotta talojen valmistumisen jälkeen. Energian käyttöä verrataan niin sanottujen passiivitalojen energiankulutukseen, mm. TA-Rakennuttaja Oy:n passiivitalohankkeeseen Oulussa sekä Keravalla sijaitsevaan kohteeseen, joka on muuten saman tyyppinen ja samoilla määräyksillä tehty kohde, mutta ilman edellä mainittuja primääripihi-teeman panostuksia.

Primääripihi kerrostalo on saanut World Architecture News 2018 -palkinnon.

Hankkeen esittely Kehittyvä kerrostalo -seminaarissa 2017 PDF
15.07.2020 13:57