Suoraan sisältöön

Matalaenergiatalo


Toteuttaja: Att
Yhteistyötahot: Rakennusliike Reponen Oy, Arkkitehtitoimisto Vuorelma Arkkitehdit Oy
Viikinmäki, Hernepellontie 26
Valmistunut 2011

Hankkeessa luotiin menettelytapa vähäpäästöisten matalaenergiantalojen rakennuttamiseksi ja toteuttamiseksi Helsinkiin. Hanke toteutettiin yhteistoimintaurakkana, jossa rakennuttajan tavoitteet oli määritelty mahdollisimman tarkasti.

Matalaenergia-asiat huomioitiin mm. rakenteissa (eristeiden paksuudet ja materiaalit), ilmanvaihdossa (lämmöntalteenotto) ja lämmitysmuodossa (ilmalämmitys). Kestävän kehityksen ja energiansäästön mahdollisuuksia tutkittiin ja jalostettiin kohteen luonteeseen sopiviksi.

Kohteen suunnittelussa ja talotekniikassa huomioitiin muun muassa seuraavia asioita:

Huoneistokohtainen tekniikka siirrettiin keskitettyihin kuiluihin, joihin on pääsy suoraan porrashuoneesta. Huoltotoimenpiteet suoritetaan porraskäytävän kautta.

Tuloilma otetaan rakennukseen porraskohtaisesti viileältä koillisen puolelta ja johdetaan porrashuoneessa edelleen huoneistokohtaisiin tekniikkakuiluihin.

Molempien autohallien poistoilma imetään keskitetysti keskimmäisen lamellin takaosaan varatun teknisen tilan kautta ja johdetaan suoraan vesikaton yläpuolelle.

Parvekkeet kannatetaan itsenäisenä vyöhykkeenä, jolloin vältytään julkisivua ja rakenteita puhkovilta kylmäsilloilta. Parvekkeet jäykistetään etureunastaan metallisälerakenteilla, jotka jäsentävät julkisivuja ja luovat lasitusten kanssa rakennuksen ulkoasun.

Kaakkoon ja lounaaseen avautuvat parvekkeet ovat kokonaan lasitettuja ja parvekkeiden syvyys on suunniteltu niin, että lämpimimpinä kesäaikoina ne varjostavat huoneistoa liialta auringon lämmöltä. Lasitukset heijastavat auringon säteilyä ja vaimentavat liikennemelua. Aurinkoenergian hyödyntäminen on huomioitu paneelivarauksilla kerrostalojen katoilla. Myös parvekkeiden metallisälerakenteisiin on mahdollista integroida aurinkopaneeleita.

Kaikki ikkunat ja ikkunaovet ovat A-energialuokan matalaenergiaikkunoita.

Hankkeen esite PDF


Seminaariesitys 2013: ATT Matalaenergiatalo PDF15.07.2020 13:36