Suoraan sisältöön

Kerrospihatalo

Kuva kerrospihatalohankkeen talosta

Toteuttaja: Bonava Suomi Oy
Yhteistyötaho: Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy
Haaga, Eliel Saarisen tie 44, Eliel Saarisen polku 3 (Isonnevantie 16e)

Valmistunut 2019

Rakennustyyppi mahdollistaa pientalomaisen asumisen myös tiiviimmin rakennetussa ympäristössä. Hissillä tai portaikon kautta pääsee suoraan omalle kerrospihalle, jolta on käynti asuntoon. Kerrostasolla on ainoastaan kaksi huoneistoa.

Kaikki asunnot ovat kolmeen suuntaan aukeavia, muodoltaan selkeitä päätyhuoneistoja, joiden sisäinen muuntelu on helppoa. Myös asuntojen välisen seinän paikka makuuhuonevyöhykkeellä on kerroksittain valinnainen. Asuntoon käydään sisään oman kerrospihan kautta.

Rakennuksessa asutaan oman kookkaan kerrospihan äärellä. Talon liikkumisratkaisusta johtuen pihaa käytetään päivittäin ympäri vuoden. Pihan koko ja sijainti tarjoavat asukkaille mahdollisuuksia monipuoliseen ulkotilan käyttöön: leikkiin, oleskeluun, ruukkupuutarhan kasvatukseen, ruokailuun, grillaukseen, pyykin kuivaukseen, pyörän korjaukseen, nikkarointiin jne. Pihatila on lasitettu.

Muunneltavissa pohjaratkaisuissa asunnon sisäisten säilytystilojen määrää ja sijaintia on mahdollisuus varioida. Tavanomaiset kerrostalon säilytystilat (irtaimisto- ja ulkoiluvälinevarastot) löytyvät rakennuksen pohjakerroksesta. Helpon hissiyhteyden päässä sijaitseva kerrospiha tukee sujuvaa arkea: lastenvaunut, rullalaudan, rollaattorin tai kumisaappaat voi halutessaan säilyttää asunnon ulko-oven tuntumassa.

Rakennuksen ehjä ja kuutiomainen muoto on energiataloudellinen. Parhaaseen ilmansuuntaan sijoitettu kerrospihavyöhyke suojaa asuntoja ylilämpenemiseltä.

Toukokuussa 2021 toteutetulla asukaskyselyllä kartoitettiin asetettujen tavoitteiden toteutumista ja asukkaiden tyytyväisyyttä. 91 % vastaajista kertoi olevansa tyytyväinen tai erittäin tyytyväinen uuteen kotiinsa. Eniten kiitosta kodit saivat kerrospihoistaan, korkeasta huonekorkeudestaan sekä valoisuudestaan. Sijainnin lisäksi ostopäätökseen vaikuttaviksi tekijöiksi nousivat kohteen erityispiirteet (kerrospiha, huonekorkeus jne.), asuntopohjat sekä se, että kyseessä oli uudiskohde. Asukkaat ovat käyttäneet omaa kerrospihaansa erityisesti ruokailuun ja oleskeluun, viljelyyn sekä säilytykseen.

Kerrospihatalo-hankkeen loppuraportti (PDF)

Hankkeen asukaskyselyn tulokset (PDF)
04.10.2021 15:46