Suoraan sisältöön

Kerrospihatalo

Kuva kerrospihatalohankkeen talosta

Toteuttaja: Bonava
Yhteistyötaho: Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy
Haaga, Eliel Saarisen tie 44, Isonnevantie

Valmistunut 2019

Kehittämisteemat:

Talotyyppi
Rakennustyyppi mahdollistaa pientalomaisen asumisen myös tiiviimmin rakennetussa ympäristössä. Hissillä tai portaikon kautta pääsee suoraan omalle kerrospihalle, jolta on käynti asuntoon. Kerrostasolla on ainoastaan kaksi huoneistoa.

Asunnot
Kaikki asunnot ovat kolmeen suuntaan aukeavia, muodoltaan selkeitä päätyhuoneistoja, joiden sisäinen muuntelu on helppoa. Myös asuntojen välisen seinän paikka makuuhuonevyöhykkeellä on kerroksittain valinnainen. Asuntoon käydään sisään oman kerrospihan kautta.

Asuntokohtaiset ulkotilat
Rakennuksessa asutaan oman kookkaan kerrospihan äärellä. Talon liikkumisratkaisusta johtuen pihaa käytetään päivittäin ympäri vuoden. Pihan koko ja sijainti tarjoavat asukkaille mahdollisuuksia monipuoliseen ulkotilan käyttöön: leikkiin, oleskeluun, ruukkupuutarhan kasvatukseen, ruokailuun, grillaukseen, pyykin kuivaukseen, pyörän korjaukseen, nikkarointiin jne. Pihatila on lasitettu.

Säilytys- ja varastotilat

Muunneltavissa pohjaratkaisuissa asunnon sisäisten säilytystilojen määrää ja sijaintia on mahdollisuus varioida. Tavanomaiset kerrostalon säilytystilat (irtaimisto- ja ulkoiluvälinevarastot) löytyvät rakennuksen pohjakerroksesta. Helpon hissiyhteyden päässä sijaitseva kerrospiha tukee sujuvaa arkea: lastenvaunut, rullalaudan, rollaattorin tai kumisaappaat voi halutessaan säilyttää asunnon ulko-oven tuntumassa.

Asukaslähtöisyys
Huoneistojakaumaa ja pohjaratkaisuja voidaan muunnella asukkaiden toiveita vastaaviksi. Asukkaat määrittelevät pitkälti itse asuntokohtaisen ulkotilan ilmeen ja käyttötarkoituksen.

Energiatehokkuus
Rakennuksen ehjä ja kuutiomainen muoto on energiataloudellinen. Parhaaseen ilmansuuntaan sijoitettu kerrospihavyöhyke suojaa asuntoja ylilämpenemiseltä.

Kerrospihatalo-hankkeen loppuraportti (PDF)

Hankkeen esittely Kehittyvä kerrostalo -seminaarissa 2019  (PDF)

Hankkeen esittely Kehittyvä kerrostalo -seminaarissa 2015 (PDF)
14.01.2021 12:19