Suoraan sisältöön

Itsenäinen kerrostaloasunto: omakotitaloasumisen ominaisuuksien tuominen kerrostaloon


Toteuttaja: NCC, Fennia
Yhteistyötaho: Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen
Viikki, Viikinportti 2, 4
Valmistunut 2012


Itsenäinen kerrostaloasunto hankkeessa on 166 asuntoa, 71 Hitas-omistusasuntoa ja 95 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa. Hankkeen tavoitteena oli lisätä asuntokohtaista itsenäisyyttä ja siten joustoa yksilöllisempiin asumistarpeisiin. Teknisin ratkaisuin ja huoneistokohtaisin kulutusmittauksin huolehditaan käyttökustannusten kohdentumisesta tavoitteena asumisvaiheen säästöt. Kehittämisteemat kohdistuivat painotetusti hitas-asuntoihin. 

Kantavana ideana on ollut tuoda kaikki mahdolliset toiminnat asuntojen yhteyteen. Jokaisen asunnon yhteydessä on noin 5 m²:n suuruinen irtaimistovarasto, joka aukeaa joko eteiseen tai porrashuoneeseen. Jokaisessa huoneistossa on mm. sauna ja pyykinpesutilat. Parvekkeet ovat suuria ja ne voidaan avata kesäisin, jolloin saavutetaan omakotitalon terassin avara tunnelma. Kohteessa on yhteinen saunaosasto näköalaterassein. Pyörätuolimitoitukselliset lasiseinäiset hissit soveltuvat myös lastenvaunujen, pyörien ym. irtaimen kuljetukseen. Kellarikerroksessa ei ole lainkaan yhteistiloja tai varastoja.

Käyttötaloudelliset asunnot on rakennettu lähes täysin itsenäisiksi. Huoneistot on varustettu huoneistokohtaisilla sähkö- ja vesimittareilla ensimmäisenä Suomessa.


Yhteenveto arkkitehtonisista ratkaisuista PDF
Yhteenveto taloteknisistä järjestelmistä PDF

Loppuraportti: Itsenäinen kerrostaloasunto 2015  PDF
Tsinnia 2015: Tulosraportti PDF
Viikinportti 2015: Tulosraportti PDF
Itsenäinen kerrostaloasunto -kohteiden Viikinportti ja Tsinnia asukastutkimuksen yhteenveto PDF
Talotekniikkatutkimussuunnitelma PDF
Muuttokyselyn tulokset PDF
Hankkeen esittely Kehittyvä kerrostalo -seminaarissa 2015 PDF
Seminaariesitys 2013: Itsenäinen kerrostaloasunto PDF
15.07.2020 13:23