Suoraan sisältöön

Hima-miniasunnot

Kolme kuvaa HOASin miniasunnoista

Toteuttaja: Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS
Yhteistyötaho: Arkkitehtitoimisto Konkret Oy
Vuosaari, Retkeilijänkatu 11
2019–2020


Kehittämisteemoja ovat uudentyyppiset ja monipuoliset yhteistilat yhdistettyinä miniasuntoihin, rakennuksen käyttötarkoituksen muutoksen toteuttaminen kustannustehokkaasti, modulaarisuuden hyödyntäminen täydennysrakentamisessa sekä rakentamisen sujuvuus ja työmaa-aikainen kosteudenhallinta.

Huoneistojako on toteutettu siten, että nykyiset julkisivut voitiin säilyttää mahdollisimman ennallaan, jolloin saavutettiin kustannustehokas sekä ekologinen ratkaisu. Miniasuntojen koko on 16,5 -17,5 m2, näitä asuntoja hankkeessa on yhteensä 80 kpl. Rakennusmassan kulmiin muodostui isompia asuntoja, kooltaan 25-47 m2, näitä asuntoja hankkeessa on yhteensä 20 kpl.

Hankkeessa asuntolahuoneita on paljon, joten kerroksia on haluttu personoida väreillä omanlaisikseen. Kullakin kerroksella on oma tunnusvärinsä, joka toistuu käytävien ja yhteistilojen tehosteseinissä, sohvien verhoiluissa sekä asuntojen kattolampuissa.

Pohjakerroksessa Retkeilijänkadun varrella sijaitsee suurin osa opiskelijoiden yhteistiloista. Sisäänkäynnin yhteydessä on tilava kahvihuone/yhteiskeittiö, joka yhdistyy suurilla lasiovilla aulatilaan.

Polkupyöräsäilytys on haluttu tuoda katutasoon käytön sujuvoittamiseksi, näkyvä paikka lisää myös säilytyksen turvallisuutta. Polkupyörävarastossa jokaiselle opiskelijalle on oma numeroitu polkupyöräpaikkansa. Uudentyyppinen lounge-pesula mahdollistaa opiskelun ja oleilun pyykinpesun ohessa. Pesulan vieressä on kuntosali, joten pyykinpesuun voi myös kätevästi yhdistää treenit. Käytävän toisella puolella on kaksi tilavaa saunaa. Pesula ja saunat opiskelijoiden on mahdollista varata lyhyelläkin varoitusajalla mobiilisovelluksen kautta.

Ylemmissä kerroksissa opiskelijoille on tarjolla opiskelu- ja yhteistyötiloja pääporrashuoneen ja hissiaulan yhteydessä, sekä pienemmät rauhalliset lukunurkat sekä talon itä- että länsipäädyissä. 3.kerroksessa on lisäksi yhteiskeittiö. 2. ja 4.kerroksissa on vastaavalla paikalla keittiövaraus, jolloin tulevaisuudessa nämä tilat on mahdollista muuntaa yhteiskeittiöiksi tarvittaessa.

Kellarikerroksessa sijaitsevat opiskelijoiden irtaimistovarastot sekä toimistotalon entinen ruokasali ja valmistuskeittiö, jotka on vuokrattu ulkopuoliselle yrittäjälle. Ylimmässä kerroksessa sijaitsevat lisäksi toimistoaikojen jäljiltä sauna- ja juhlatilat, joita on mahdollista hyödyntää esimerkiksi ravintolayrittäjän toimesta eteenpäin vuokrattavina tiloina.

  • Hankkeen bruttoala 4696 brm2
  • Kerrosala 2917 kem2
  • Asuntolahuoneiden pinta-ala 1975 hum2
  • Opiskelijoiden yhteistilojen pinta-ala kerroksissa 1-4 571 hum2

Loppuraportti: Hima-miniasunnot -hankkeen tulokset PDF

Hankkeen esittely Kehittyvä kerrostalo -seminaarissa 2017 PDF

Kuvat: Kuvatoimisto Kuvio05.01.2023 15:51