Suoraan sisältöön

Helsingin Studio: autopaikattomuus ja studioasunnot


Toteuttaja: Att
Yhteistyötaho: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy
Kalasatama, Arielinkatu 10
Valmistunut 2012

Kalasataman autopaikattomassa korttelissa, Studiotalossa, on autopaikattomia Hitas-asuntoja. Korttelissa ei ole asukaspysäköintiä. Sen sijaan polkupyörien säilytystilat ovat pienemmissä yksiköissä, lastenvaunu- ja rollaattorivarastot ovat reilut ja yhteiskäyttöautojen pysäköintipaikat sijaitsevat lähellä.

Autottoman elämäntavan tukemiseksi hankkeessa korostettiin polkupyörien säilytystilojen laajuutta ja saavutettavuutta. Polkupyörien sisäsäilytyspaikkoja toteutettiin 176 paikkaa (3,91 polkupyöräpaikkaa per asunto).

Hankkeessa kehitettiin loft-konseptia mukaillen studioasuntoja, joissa on normaalia korkeampi huonekorkeus, pintojen materiaalin tuntu ja totutusta poikkeavia tilajärjestelyjä. Ikkunat ulottuvat pääosin lattiaan saakka ja komeroiden sijaan useimmissa asunnoissa on vaatehuoneita. Pintojen materiaalintuntu on toteutettu mm. käyttämällä asunnon sisätiloissa osassa seiniä tiilimuurauspintoja sekä antamalla pilari-laatta-rakenteen näkyä. Ratkaisu tuo tavanomaisesta karheampaa materiaalisuutta asuintiloihin ja on sisätilojen ulkoasun tärkeä yksityiskohta.

Tilallista väljyyttä toteutettiin huonekorkeutta lisäämällä ja jättämällä osa toimintoja rajaavista asuntojen sisäseinistä asukkaan harkinnan mukaan toteutettaviksi. Asukkaan valinnanmahdollisuuksien lisäämiseksi asuntojen väljyysvaihtoehtoja tarjottiin kolmen tasoisina: osa toteutettiin tilallisesti tavanomaisin asuinhuonein, osa täysin avoimina ja osa tältä väliltä. Mahdolliset väliseinien sijainnit toteutettiin esimerkinomaisesti kaikkiin asuntotyyppeihin.

Julkisivujen arkkitehtuurissa on tavoiteltu vähäeleisyyttä ja vältetty irrallisia yksityiskohtia.


Seminaariesitys 2015: Autopaikattoman ja hintaerotellun kerrostalokorttelin kokemuksia PDF

Seminaariesitys 2013: Autottoman kerrostalokorttelin konsepti
PDF15.07.2020 12:05