Suoraan sisältöön

City-talo: moninaiset asuntokunnat ja autopaikattomuus


Toteuttaja: Att
Yhteistyötahot: Arkkitehtitoimisto HMV Oy, Uudenmaan Mestari-Rakentajat Oy
Kalasatama, Antareksenkatu 3
Valmistunut 2012 

City-talon asunnot on suunniteltu erilaisille ruokakunnille. Tyypillisiä asukkaita ovat mm. yksinhuoltajaperheet ja kahden itsenäisen aikuisen yhteisasuminen. Asuntojen suunnittelussa on huomioitu ruokakuntien vaihteleva asukasmäärä, mm. lasten viikonloppuasuminen. Tästä syystä asuntoihin on suunniteltu makuualkoveja ja vaatehuoneita palvelemaan tämän tyyppistä asumista. Erityisesti kaksioihin on suunniteltu ”neutraalihuoneita” perinteisen olohuoneen ja makuuhuoneen sijaan.

Yksiöillä ja kaksioilla on ranskalaiset parvekkeet katujulkisivuissa. Ulko-oleskelutilat ovat kerroskohtaisia yhteisterasseja, jotka yhdistävät kaksi rakennusmassaa.

Asuntoja on yhteensä 63 kpl. Yleisin asuntotyyppi on kaksio. Asunnot ovat väljien porrashuoneiden ympärillä. Pienilläkin asunnoilla on poikkeuksellisen paljon julkisivuseinää ja asunnot ovat valoisat.

Yhteinen oleskelutila ja yhteissaunat sijoittuvat kattokerrokseen. Niihin liittyy suuret kattoterassit ja viherkatot, joissa on sekä ruukkupuutarhamaisia että maksaruohokatto-osia.

City-talo on Kalasataman autopaikattoman korttelin toinen asuinrakennus. Autopaikkojen puuttumista on kompensoitu normaalia paremmilla polkupyörän säilytystiloilla sekä mopotallilla. Kullekin asunnolle on nimetty huoneluvun mukaisesti omat, huoneistonumerolla merkityt säilytyspaikat. Polkupyörien säilytystiloihin on käynti suoraan porrashuoneista sekä yhteys ulos. Lisäksi rakennuksessa on erillinen polkupyörien huoltotila. Yhteiskäyttöautojen pysäköintipaikat sijoittuvat korttelin lähelle.

Seminaariesitys 2015: Autopaikattoman ja hintaerotellun kerrostalokorttelin kokemuksia PDF

Seminaariesitys 2013: Autottoman kerrostalokorttelin konsepti PDF15.07.2020 11:59