Luckan flickor

Trivsamt och tryggt i Tjejvillan

Chilla och spela, pyssla och prata. Och bara vara i sällskap av andra tjejer i tonåren. Syftet med Tjejvillan i Luckan på Georgsgatan är helt enkelt att bjuda på ett vardagsrum för flickor mellan 13 och 18.

”Tanken är att flickorna ska ha en trygg plats att komma till. En plats där de kan vara sig själva, har möjlighet att umgås med varandra och också ha tillgång till vuxna. På plats finns alltid ledare som är redo att prata, stöda och hjälpa", säger Sanna Sarkanen och Christina Holm som är ledare i Tjejvillan.

Barnavårdsföreningen driver sedan tidigare en tjejvilla i Grankulla och för ett år sedan startade man Tjejvillan i centrum av Helsingfors. Föreningen fungerar enligt tanken om stärkt föräldraskap – bättre barndom och ett genomgående uppdrag är att stöda barnfamiljer på olika sätt.

Tjejvillan i Luckan har plats i andra våningen, stämningen är skönt avslappnad, det finns mjuka kuddar att sjunka in i, bord som man kan samlas kring för att vara kreativ och rum för mer privata samtal. Killar har inte tillträde, och i det här skedet har Barnavårdsföreningen inte för avsikt att starta motsvarande för pojkar helt enkelt på grund av resursbrist.

”Tjejer i tonåren kan känna sig vilsna, ensamma och osäkra och då är Tjejvillan ett tryggt, hemtrevligt ställe att mötas på. Verksamheten är inte på något sätt fastslagen enligt ett schema utan lever för dagen och enligt sammansättningen i gruppen tjejer som är på plats", säger Sanna Sarkanen och Christina Holm.

En av ledarna i Tjejvillan, Julia Widén är inte mycket äldre än flickorna som tittar in, hon skriver studenten i vår men har jobbat med barn och unga redan i ett par år vid sidan om skolarbetet.
”Som vuxen vill jag ha ett yrke med fokus på mänskliga kontakter och Tjejvillan handlar uttryckligen om mänsklighet, om respekt, värme, glädje och samverkan", säger Julia Widén och understryker att Tjejvillan har högt till tak och välkomnar alla flickor mellan 13 och 18.

Luckan ligger på Georgsgatan 27 och Tjejvillan är öppen alla torsdagar mellan 15.30 och 19. I konceptet ingår alltid mellanmål så flickorna kan komma direkt efter skolan. Någon avgift uppbärs inte.

Bildtext: Tjejvillan är öppen på torsdagar, välkommen sägar Julia Widén, Christina Holm och Sanna Sarkanen.

Text: Nina Weckström
Foto: Leif Weckström