Staffan Bruun, foto: Leif Weckström

Tölö i själ och hjärta

Tölö, svarar Staffan Bruun bestämt på frågan om var hans favoritkvarter ligger. Författaren och journalisten är visserligen född på Högbergsgatan 19, en vacker och värdefull byggnad som hans morfars farfar, Alfred Kihlman lät bygga och han var bara ett år när familjen flyttade till Tammelund.

”Jag gick i folkskolan i Hertonäs. Skolan hade utedass på gården. Sedan flyttade vi till Kaserngatan och jag fortsatte min skolkarriär i Lönkan på Tölötorg. Jag tog fyrans spårvagn till Glaspalatset och fortsatte med femman till Tölötorg. Att det blev Lönkan och inte Broban eller Norsen som låg närmare, berodde på att min äldre bror Niklas gick i Lönkan. Tölö och dess urbana kvarter kom in i min vardag redan i mitten av 1960-talet också för att jag spelade fotboll inom HIFK som tränade
i närheten av Sandudds badstrand. Och när jag läste journalistik låg Svenska social- och kommunalhögskolan kvar på Topeliusgatan”, berättar Bruun.

Tölö, både Främre och Bortre, hör till stadsdelar med trogen befolkning. Bruun och hustrun Meri flyttade till Museigatan för ett kvartssekel sedan och paret har inga planer på att flytta.

”Varför skulle vi det. Det finns inget bättre än Tölö. Det skulle inte falla mig in att lämna våra härliga hemkvarter för till exempel området söder om Bulevarden.”

”I vårt hus har många bott i evigheter men vi har också nyinflyttade som glädjande ofta är barnfamiljer. Det är härligt att Tölö hålls levande. Under årens lopp har alldeles för många små privata butiker fått stänga, för att inte tala om alla biografer
som försvann. Det gäller förstås hela Helsingfors, men här i Tölö fanns allt från legendariska Cinema till Adlon, Axa, Corona och Ritz.”

När Staffan Bruun ska lista Tölöbyggnader som har speciell betydelse för honom är det ingalunda Operan eller Musikhuset som han vill hylla.

”Mina hus i Tölö är de stora arenorna för ädla sporter, Olympiastadion, Ishallen och fotbollsstadion. Jag vad med och delade ut programblad när Ishallen invigdes 1966.”

Bruun är aktuell med sina memoarer från åren på HBL och arbetar igen på en ny bok. Han är ännu inte redo att berätta vad den ska handla om men skriver varje dag från nio till ungefär tolv ett då han tar lunchpaus tillsammans med hustrun.

”Då går vi på kaffe och tilltugg till Tölötorg eller kafé Regatta. När vi tar en promenad blir det ofta i riktning mot Edesviken och runt begravningsplatsen eller längs stranden till Mejlans och Fölisön. Alternativet är att varva Tölöviken.”

På frågan om vad han efterlyser i Tölö tvekar han inte: ”Klassiska Tölökrogar i all ära men det vore trevligt med ett mångsidigare utbud av restauranger.”

I linje med ovanstående ser Bruun närmast häpen ut över frågan om tips till trevliga ställen att duka upp medhavd picknick.

"Vad i all sin dar, varför skulle jag släpa på mat och dryck när jag kan slå mig ned på en servering.”

Text Nina Weckström
Foto Leif Weckström