Joachim Thibblin

Teaterchefen över språkgränsen

Finländarna är ett teaterfolk, ett folk som går på teater. Det gör också helsingforsarna. Men för att trygga ekonomin och öka biljettintäkterna behöver teatern nå en ännu större publik. För Svenska teatern handlar det om att gå över språkgränsen.

”Vi har redan en glädjande stor finskspråkig publik som i synnerhet går på musikaler. När Mamma Mia ingick i repertoaren var ungefär hälften i salongen finskspråkiga. Jag tror att nästa storsatsning av Benny Andersson och Björn Ulvaeus, musikalen Chess med premiär i november 2018, når samma publiksuccé.”

Det säger 150-årsjubilerande Svenska teaterns nya teaterchef Joachim Thibblin, som efterträdde Johan Storgård i april. Innan det var Thibblin teaterchef på Espoon kaupungteatteri och före det på Åbo svenska teater, ÅST.

Men det är inte bara genom musikaler och underhållning som Svenska teatern vill nå den finskspråkiag publiken.

”Numera är alla pjäser hos oss textade till finska, och hösten nya programblad har utkommit på finska”, säger Thibblin samtidigt som han understryker att Svenska teatern fortsätter spela på svenska.

”Svenska teatern är ett av få svenska rum där språket är starkt närvarande i hela huset, och det är viktigt att värna om. Men vi ska vara öppna för flerspråkighet.”

”Jag tror också att vi behöver satsa på barnteater. Det är barnen som växer till den vuxna publiken, och lär man sig att gå på teater som barn fortsätter man förhoppningsvis som vuxen”.

Joachim Thibblin, 42, må vara teaterboss men i själ och hjärta är han skådespelare. Fast för den stora finlandssvenska
tv-publiken med barn i familjen är han känd som fåret Bärtil i Buu-klubben. Rollen som Bärtil har han ändå avsagt sig i och med teaterchefsskapet på Skillnaden. Thibblin, skådespelare från Teaterhögskolan, säger att identiteten som skådespelare är stark.

”Visst känner jag en längtan att stå på scen. I det här skedet har jag dock inte planer på att kombinera skådespeleri med teaterchefsskap. Kanske i ett senare skede, men ändå inte inom en snar framtid.”

Svenska teatern är inte den äldsta svenska i Finland, ÅST är äldre, men teaterhuset har anor i 1866 och har firat i år med både jubileumsföreställning och ny historik som utkom i höstas. Sedan starten för 150 år sedan räknar man att Svenska teatern
har haft 9,5 miljoner i publiken.

Text: Nina Weckström
Foto: Leif Weckström