Sofia och Vera går på Arbiskurs hos Johanna Andersson.

Små flinka fingrar på Arbis

Riktigt så livligt går det vanligen inte till på kurserna på Arbis. Men här har de ivriga kursdeltagarna många frågor, en hel del spring i benen och Johanna Andersson, som studerar till slöjdlärare och undervisar vävning på Arbis, har fullt upp med att trä tråd på nål, kolla en trilskande symaskin och visa hur man plockar upp en tappad maska.

Kursrummet är inte heller det vanliga, deltagarna i hantverkarkursen Händig samlas nämligen i ett klassrum i Kottby lågstadieskola och de som är med är antingen första- och andraklassare eller så går de på trean och fyran.
”Vi har haft gemensamma projekt och sytt egen nåldyna men kursdeltagarna har också fria händer att skapa enligt eget önskemål. Jag undervisar och hjälper till, kommer med råd och rön”, säger Johanna Andersson.

Runt ett av arbetsborden sitt er fyra flickor och syr med flinka fingrar. Det är inte så noga med vad tyget, tråden och nålen ska trolla fram, huvudsaken är att få syssla och pyssla. Förstaklassaren Sonja stickar för sin del så stickorna klirrar och hon funderar på att åstadkomma en halsduk.

”Fast jag har inte bestämt mig. Det kan bli vad som helst”, säger hon och förklarar att hon kunde sticka redan tidigare. ”Min farmor har lärt mig, och hon är skicklig”, säger hon.

Händig återkommer i Kottby när höstterminen börjar och Arbis breddar med kurs i Hoplaxskolan. Arbis har byggt upp utbud för barn i många år, och bland alternativen finns hantverk av olika slag, matlagning med favoriter som pizza och våffla, motion och gymnastik, musik med sång och instrument och så kan man skräddarsy barnkalas på och tillsammans med Arbis.

Bildtext: Sofia och Vera går på Arbiskurs hos Johanna Andersson.

Text: Nina Weckström
Foto: Leif Weckström