Christina Haapala

Sommartid är lästid

Hängmatta, gräsmatta eller filt på stranden, att läsa en god bok är i alla lägen en njutning. Och på Helsingfors stadsbibliotek håller urvalet av böcker bredd, kvalitet och mångfald.

”Våra böcker är vår gemensamma skatt att ösa ur. Och det kostar ingenting att låna”, säger specialbibliotekarie Christina Haapala på Tölö bibliotek med stort utbud av skönlitteratur och barnlitteratur på svenska. Litteratur som skrivits på eller översatts till svenska finns givetvis i alla 37 enheter som ingår i stadsbiblioteket, men extra många hittar du vid sidan av Tölö även på Richardsgatans bibliotek samt på Drumsö och i Munksnäs.

”Sommartid är lästid”, säger Haapala och plockar fram sina tips till sommarläsning, svenskspråkiga böcker som skildrar Helsingfors ur olika perspektiv. Samtliga finns att låna på biblioteket, det enklaste och bästa är att boka och beställa via
tjänsten www.helmet.fi . Då kan du hämta din bok på närmaste bibliotek.

”På samma digitala tjänst hittar man förresten också närmare information om de återkommande svenska evenemangen på biblioteken. Om novellkaféerna som startar 27.9, sagostunderna för barn från 19.9 och bokcirkeln som kör i gång 6.9”, säger Haapala och lyfter fram ett av sina tips till bra böcker om Helsingfors.

Mitt Helsingfors av Henrik Tikkanen är en fantastisk bok med levande texter och underbara teckningar. Men läsvärda är också antologierna Adress Helsingfors och Kvinnornas Helsingfors. Bland rariteterna vill jag nämna Sirkka Sundroos Helsingfors inpå livet och verket Helsingfors av R. Hertzberg.”

”Så skriver Bo Carpelan i Gården och Claes Andersson i Stilla dagar i Mejlans finstämt och ömsint om sin stad. I Guiden underhåller Susanne Ringell läsaren med berättelser från sin närmiljö, och Kjell Westö är förstås en Helsingforsskildrare av rang. Mitt råd är att beställa populära böcker i god tid, vissa kan ha kö på hundratals hugade läsare”, säger Haapala
och uttrycker en önskan om att de som beställer men sedan inte kan hämta ska avboka. En beställd bok väntar på sin låntagare i en vecka.

”En vecka är länge när kön är lång. Så snälla, avboka ifall du får förhinder.”

Stadsbiblioteket är öppet hela sommaren med undantag för midsommarhelgen.

Text: Nina Weckström
Foto: Leif Weckström