Suvi Sulander

Säsongens finaste klänning


Det vackra matta kritvita tyget ligger på klippbordet och sömmerskan Suvi Sulander är redo att skära till det rätta snittet för att sedan sy upp den traditionella klänningen som Finlands lucia ska bära under sina många uppdrag.

Klänningen ska tåla slitage, stearinfläckar, den får inte vara trång och luciauppdraget, att sprida ljus och glädje, ger den dignitet som säsongens finaste – med all respekt för den fina floran av klänningar på självständighetsbalen.

Lucia använder klänningen flitigt och på Folkhälsan, som håller i trådarna kring luciaevenemangen, säger man att antalet uppdrag brukar vara omkring hundra i december och början av januari.

Suvi Sulander har sin ateljé i Tölö och hon hör till hantverkarskrået av proffs på att ta mått, skära till och sy upp.

”Luciaklänningen är traditionell, snittet är klassiskt och enkelt, plagget ska inte vara urringat, det ska sitta rätt och kännas bekvämt och framför allt ska klänningen vara följsam och ge spelrum för rörelse. Kjolen har klockskärning som ger klänningen vidd”, berättar Sulander och avslöjar att det går hela åtta meter tyg och omkring trettio timmar till att tillverka klänningen, som dessutom har foder och skild underkjol. Också det röda bältet är hantverk anpassat efter lucians mått.

”Tyget är polyester som är lättskött. Klänningen är hellång samtidigt som den inte får vara alltför lång. Lucia kan nämligen inte lyfta på fållen och risken för att hon snubblar ska helt enkelt inte finnas.”

Det är första gången som Suvi Sulander ensam axlar ansvaret för luciaklänningen men efter tjugo år som sömmerska har hon tillräcklig erfarenhet för att bara njuta av uppdraget. Om några dagar träff ar hon årets ljusbärerska för att ta mått. Tärnorna återanvänder ofta äldre klänningar men vid behov syr man nya. Luciapälsen går i fårskinn och kommer från yrkeshögskolan Centria i Jakobstad.

Luciabegivenheterna startar formellt på Luciadagen, 13 december men redan 8.12 kl. 11–13 är hon närvarande på luciamarknaden på Centralgatan. På marknaden säljs julpynt och läckerheter och intäkterna går till insamlingen.

Årets lucia kröns av Sixten Korkman och det sker kl. 17 i Domkyrkan. Prick 18 skrider hon ned för Domkyrkans trappor och åker sedan i kortege i centrum. 14.12 medverkar hon i Den mysiga julkonserten inom ramen för Hurri-klubi på Nordhuset. Kvällen bjuder på musik, komik och allsång med bland andra Fredrik Furu och Jannike Sandström och medverkande musiker som Henrik Wikström, Niklas Rosström och Paul Uotila.

Text: Nina Weckström
Foto: Leif Weckström