Cris af Enehielm

Hisnande härliga Helsingfors

Hon har bott i många gamla innerstadsdelar och hon är lika förtjust i dem alla. För varje stadsdel, gata och kvarter har sin charm och karaktär. I dag bor bildkonstnären, regissören och skådespelaren Cris af Enehielm i ett nytt hus i nya Busholmen.

”Busholmen är härlig på sitt robusta stökiga sätt. Jag är både förtjust och förskräckt. Jag ogillar egentligen de grälla fasaderna och deras spretiga formspråk men samtidigt fi nns här en dynamik och energi som känns bra. Titta in på Malaga bar, det är som att hamna i Brooklyn.”

Hon gillar också andra nya områden som Fiskehamnen och Arabiastranden där ”staden medvetet styr upp  bostadsproduktionen så att resultatet är bra blandat boende för både låg och hög. Det motverkar elitism.”

af Enehielm tycker att det är stränderna och strandlinjen som är det finaste i Helsingfors.

”Det är stränderna jag startar med om jag ska visa Helsingfors åt folk på besök. Det är otroligt speciellt att en stad i praktiken ligger i yttersta skärgården. Och den säregna sköna skärgårdsnaturen finns kvar”, säger hon.

”Till de unika fördelarna hör att man kan simma nästan överallt och hundparken på Råholmen är i sig värd att uppleva. Men jag frågar om mig det verkligen är nödvändigt att bygga bostäder överallt vid stränderna.”

Hon är åtminstone fjärde generationens helsingforsare och växte upp på Drumsö. Och det är på Drumsö hon har både sin ateljé och sin ”sommarvilla”, ett litet sommarhus på yttersta udden av Hallonnäs, eller Ryssudden som man sade när af Enehielm var liten.

”Efter barn- och ungdomsåren på Drumsö har jag fl yttat 25–30 gånger och jag har bott i Berghäll och Hagnäs, Eira och Rödbergen och minst på tre adresser vid Nylandsgatan och många år på Mechelingatan. Jag har ingen definitiv favoritgata men visst är till exempel Helsingegatan och Vasagatan magiska för att de är genuina och ändå internationella.”

af Enehielm listar arkitekturen som en helsingforsisk upplevelse, uttryckligen för att den är mångsidig och speglar olika epoker och stilar.

”Jag är dessutom väldigt förtjust i att promenera på gamla begravningsplatsen. Man förnimmer det förflutna, vår historia och miljön är som en installation med de svarta gravstenarna, resliga träden och den fina stillheten”, säger hon och ger ytterligare en eloge åt staden för systemet med citycyklar.

”Det är fantastiskt, helt enkelt.”

Text: Nina Weckström
Foto: Leif Weckström