Tobias Larsson

Tobias tips till bra julböcker

”Boken behöver inte vara nyttig men den ska vara rolig att läsa. Läsning ska vara en lustfylld upplevelse, ge dig idéer och bilder och tankar som du inte hittar annanstans. Lite som att kika in i någons huvud”.
Så säger Tobias Larsson på Richardsgatans bibliotek där han jobbar som biblioteksmänniska, som han kallar sig, på avdelningen för barn- och ungdomslitteratur. Han är något av ett uppslagsverk i fråga om fantasifulla och roliga, spännande och hårresande böcker för unga läsare.

Forskning visar att barn läser gärna men i något skede, ofta kring tonåren, minskar intresset i synnerhet bland pojkar för att till exempel träningar kring idrott brukar bli allt mer krävande.
”Man orkar inte med allt, och dessutom kräver skolan mer ju äldre du blir. Så böcker på fritiden faller bort. Vi som jobbar med böcker älskar därför hockeyspelare på proffsnivå som Kevin Lankinen som berättar om sin passion för att läsa”, säger Larsson.

Vi bad om några förslag till bra böcker som julklapp eller att läsa under jullovet. Hans tips berör främst tonårsböcker.
”Den fantastiska Ivan av Catherine Applegate är helt enkelt en oemotståndlig berättelse om djur. Sedan vill jag nämna dystopier som Till Vial: 8 400 dagar kvar av Henrik Ståhl och Slutet av Max Strandberg. Det är spännande, till och med klaustrofobisk, suggestiv och ändå hoppfull litteratur”, säger Larsson och fortsätter:
Christina Lindströms Finns det björkar i Sarajevo rekommenderar jag varmt liksom David Levithans Världens viktigaste kyss. Och i den finlandssvenska skatten av berättelser lyser naturligtvis allt av Maria Turtschaninoff”.

Tobias Larsson finns på instagram, tobias.boktipsar och så upprätthåller stadsbiblioteket tjänsten Läsinspiratör junior, som finns på helmet.fi/lasinspiratorjunior

”Fyll i formuläret och så plockar jag ihop en lista på böcker som just du kan vara intresserad av”.

Text: Nina Weckström
Foto: Leif Weckström