Svenska arbis

Svenska är största språket hos Arbis

Svenskan är störst bland språken på Arbis och många som går på kurs är invandrare som vill integrera sig hos oss på det andra inhemska.

Birgit Mägi-Hegli är från Estland, Priyanka Tahilramani från Indien. De har egentligen flera gemensamma nämnare, båda är kvinnor, har flyttat till Finland för några år sedan och båda vill integrera sig på svenska. Den primära orsaken kring det svenska är också gemensam: ”Svenska känns enklare att lära sig än finska och svenska öppnar porten till grannarna i Norden”, säger Birgit Mägi-Hegli och berättar att hon har ett klart syfte med sina studier.
”Mitt mål är att komma in på yrkeshögskolan Arcada och utbilda mig till barnmorska”.

Hon flyttade inte över Finska viken till Helsingfors utan kom via Spanien där hon träffade sin italienske make. Paret hann också bo i Sverige och grunden till svenska språket fick hon redan där. I dag har paret separerat och Birgit Mägi-Hegli är fast besluten att integrera sig i Finland. Båda barnen började på svenskspråkigt daghem i höstas och Birgit Mägi-Hegli läser svenska på den mest avancerade nivån.

Hon har en integrationsplan från arbets- och näringsbyrån och deltar i ett integrationsprogram hos Arbis. Målet är att bli godkänd i provet i allmän språkexamen som krävs för finländskt medborgarskap. I hennes program ingår även samhälls- och arbetslivskunskap, individuell handledning och såväl språk- som arbetspraktik.

Priyanka Tahilramani går på samma kurs i svenska men hon läser språket av eget intresse. Hon kom till Finland genom sin makes jobb och ska i något skede kanske flytta någon annanstans beroende på hans arbete.
”Vi flyttade till Finland från Danmark där vi bodde i fem år. Jag lärde mig danska och det är betydligt svårare än svenska. Men nu begriper jag också norska och svenska i Sverige. Svenska är dessutom ett fungerande språk i vardagslivet i Helsingfors så det var naturligt att läsa det. Svenska har blivit mitt hemliga språk. När jag är arg på min man talar jag svenska med honom, säger hon med ett glatt skratt samtidigt som hon berättar att hemspråket är hindi. Hennes son går i Internationella skolan och lär sig både engelska och finska.

”Alla former av språkkunskap är bra”, säger hon.

Kursen Arbis SFI, svenska för invandrare, infördes för närmare tio år sedan. I utbudet av språkkurser har olika nivåer av svenska ingått betydligt längre och så har Arbis möjlighet att skräddarsy svenska för till exempel stadens tjänstemän.
”Många som väljer att läsa svenska hos oss är gifta med finlandssvenskar och behöver språket i samband med dagvård och skola. En del har tidigare bott i något annat nordiskt land, andra har försökt sig på finska men inte lyckats. Vi räknar att över 200 utlänningar läser svenska på Arbis och av dem går ett trettiotal på integrationsprogram, bland dem även asylsökande som väntar på besked. I praktiken har man tre år på sig att lära svenska för språkexamen för att sedan söka sig till fortsatta studier eller jobb. Våra kurser i svenska finns på flera nivåer och är öppna för alla”, säger Annette Jansson och Tina Romberg som jobbar med integration på Arbis.

Bildtext: Svenska på Arbis är roligt, säger Priyanka Tahilramani från Indien och Birgit Mägi-Hegli med rötter i Estland.

Text: Nina Weckström
Foto: Leif Weckström