Ingrid Lindqvist- Stenman

Lucia ger minnen för livet

Det har hunnit gå 55 år sedan Ingrid Lindqvist-Stenman var Finlands lucia och bar den tindrande ljuskronan, det gyllene luciasmycket och den vackra vita klänningen. Hon erinrar sig sitt luciaår, 1964, med värme och glädje samtidigt som minnen från gripande stunder fortfarande rör henne till tårar.
”Jag var en ung flicka som nyss hade börjat studera fysik, kemi och matematik vid Helsingfors universitet. Luciavärvet förde mig till människor och omständigheter som jag kanske inte skulle har råkat på utan lucia”, säger hon.

Till de mest minnesvärda och berörande stunderna hör besöket på Kauniala sjukhus för krigsveteraner.
”Det var en högtidlig stund att inse vilken lycka lucia, sången och tärnorna bringade våra veteraner. En del var i dåligt skick och låg till sängs men vi gästade alla. Det var en upplevelse som jag inte glömmer”, säger hon och berättar om lite annorlunda praxis i fördelningen av stöd från luciainsamlingen.

”På den tiden lade man inte pengar på bankkontot utan lucia kom många gånger personligen med stödet i ett kuvert. Åtminstone för mig var det en djup händelse. I luciavärvet ingick många åtaganden med allt från fina middagar till barnkalas men mest tyckte jag om besöken i äldreboenden, mottagandet var innerligt och man kände glädjen som lucia spred”.

Ingrid Lindqvist-Stenman har bevarat luciaklänningen, kronan och smycket. Kronan gjordes i riktigt lingonris och varje år kring 13 december knyter hon nytt färskt ris runt och ställer fram den på ett bord. Smycket använder hon ibland vid festliga tillfällen. Ett annat rart minne är ett exemplar av Farlig midsommar där författaren, Tove Jansson både skrivit och tecknat en hyllning till lucia-Ingrid.
”Mest återanvänd är klänningen. Jag bar den när vi gifte oss och sedan har många lucior i Hagelstamska högstadiet och Mattlidens skola burit den. Det var kvalitet på sömnad och tyg så klänningen är fortfarande fin”, säger hon. Att klänningen varit i flitigt bruk i ett par skolor beror på att lucian från 1964 sedan läste sig till lärare i fysik, kemi och matematik och senare var hon också rektor.

Bildtext: Ingrid Lindqvist-Stenman med minnen från luciaåret 1964.

Text: Nina Weckström
Foto: Leif Weckström