Anne Suominen och Danilo Canguçu.

Stöd för en framtid i Finland

De fann varandra direkt, Anne Suominen och Danilo Canguçu. Hon är hans mentor, han hennes adept och de träffas inom Luckans mentorprogram.

Anne Suominen hann jobba som politisk journalist i över trettio år tills hon gick i pension för tre år sedan. ”Jag har alltid tänkt att min vardag som pensionär ska ha element av verksamhet som är viktig. Visst är det skönt att ligga på soffan och fundera men jag vill göra något för invandrare, flyktingar och nyanlända och kände till Luckans mentorprogram för invandrare”, säger Suominen. Hon anmälde sig till mentorprogrammet och blev kallad till ett utförligt samtal kring sig själv och sina tankar om omvärlden.

Danilo Canguçu, 30, kom till Finland för omkring ett år sedan. Han är uppvuxen i Salvador i Brasilien, fotograf och bodde många år i Colombia där han studerade inom och jobbade med foto, multimedia och teater. Så träffade han finlandssvenska Calle och så blev Jair Bolsonaro vald till president i Brasilien.
”Valet av Bolsonaro var droppen som fick mig att ta beslutet att flytta till Finland”, säger han. Canguçu kom i kontakt med mentorprogrammet och blev intervjuad, enligt tanken om att mentor och adept ska ha någonting gemensamt. Här är media är den gemensamma nämnaren, Suominen är journalist, Canguçu fotograf.

”När vi möts talar vi alltid svenska, jag rättar hans språk för jag tror det är bästa sättet att lära sig. Men det är inte för språket vi träffas. Min mentoruppgift att stöda honom i integreringen i vårt samhälle, att hitta en framtid i Finland. Jag utnyttjar mitt nätverk från yrkeslivet till att ge Danilo möjligheter att lära känna vårt sätt att jobba, vår arbetsmarknad”, säger hon.

Duon träffas regelbundet sedan oktober i fjol, ibland kring jobb och studier, ibland gör de grejer som vänner gör tillsammans, tar en fika, går på utställning.

På frågan om vad han tycker om vårt vinterväder svarar han diplomatiskt: ”Jag vill inte påstå att det är fantastiskt men man kan leva med det. Förra vintern fick jag i alla fall uppleva både snö och is på havet. Det var fint”.

Mer på  integration.luckan.fi/fika

Bildtext: Anne Suominen och Danilo Canguçu.

Text: Nina Weckström
Foto: Leif Weckström