Sherwan Qadershin

En knuff i rätt riktning

Med kockhatten på svaj öser Sherwan Qadershin upp svampsoppan på tallriken och doften av den rykande varma anrättningen sprider sig i köket på Prakticum. Sherwan Quadershin var sjutton när han tvingades fly från sitt hemland Irak och hamnade via Sverige slutligen i Helsingfors.

I dag är han 34 år och ivrig att få ett yrke som han kan livnära sig på. Han har erfarenhet av jobb som bagare men ska nu lära sig den ädla konsten att tillreda mat och går på kockutbildningen i Prakticum. Det svenska utbildningsprogrammet föll sig naturligt tack vare kunskaper i svenska efter några år i Sverige.

Men allra först kom han till Prakticum via alternativet Push som betyder just det, en vänlig men bestämd knuff för att göra valet av studier som ger starten till arbete och självständighet.

”Jag tror inte jag ska öppna egen krog men jag vill gärna lära mig om mat för att kunna jobba på restaurang”, säger han.

Lärare och koordinator på Push, Majvor Taddele säger att verksamheten är planerad för dem som ännu inte riktigt vet vad de vill, som kanske behöver lära hantera sin vardag, få information om yrken och utbildningsmöjligheter, om jobb i framtiden.
Helt enkelt få hjälp med att hitta rätt. Push är alltså ingen kurs i ett visst ämne utan handledning.

”Vi har ingen åldersgräns och antagningen till Push är kontinuerlig. På Prakticum uppstår samtidigt tillfälle att bekanta sig med alla de olika alternativ som skolans utbildningslinjer står för”, säger hon.

Prakticums utbildningar ger skolning även i praktiska yrken som frisör, servitör, datanom och närvårdare och så har skolan byggt upp en skräddarsydd idrottsprofi lering som ger aktiva idrottare möjlighet att lära sig ett yrke att falla på när karriären som idrottare är över. Utbildningen är helt anpassad efter idrottarens tidtabeller.

Om ansökan och alternativa studielinjer finns information på sidan www.prakticum.fi.

Studier på svenska i Helsingfors är också möjliga på yrkeshögskolan Arcada och någon av dess linjer med till exempel utbildning till barnmorska eller idrottsinstruktör eller i ämnen som företagsekonomi, energi-och miljöteknik samt olika inriktningar inom mediekultur. Dessutom finns de tre svenska gymnasierna, Brändö, Lärkan och Tölö samt studier vid Helsingfors universitet.

På sajten www.studieinfo.fi finns detaljerade uppgifter om studier, antagning och ansökan, krav och förutsättningar.

Text: Nina Weckström
Foto: Leif Weckström