E-boken är ett bra alternativ, säger bibliotekarie Cecilia Eriksson.

E-böcker som alternativ

Stadsbiblioteket är samlingsplatsen för vänner av läsning. Oavsett coronasituationen finns alternativet att låna och läsa e-böcker.

Bibliotekarie Cecilia Eriksson på Helmet-biblioteken har sammanställt tips till e-böcker enligt tanken om att läsning är trevlig avkoppling och njutning i form av bra berättelser.

”För de allra minsta rekommenderar jag de härliga bilderböckerna om Bebbe av Mervi Lindman, Alla tre av Maria Nilsson Thore som handlar om vardagen i den finländska förskolan och för högläsning Muminböckerna och Mördarens apa av Jacob Wegelius och Nelson Tigertass  Lena Frölander-Ulf”, säger Eriksson.

Hon listar för 9–12-åringar serien om Pax av Åsa Larsson och Ingela Korsell, Hallonbacken av Eva Frantz och Hjärnpunka av Staffan Cederborg. För ungdom tipsar hon om författarna Julia Wickholm, John Green och Siri Pettersen.

”För vuxna läsare rekommenderar jag varmt Långt farväl av Raymond Chandler. Den kan jag läsa om och om igen. Starkt läsvärde har också Katrina av Sally Salminen, Osebo av Marit Kapla och De sista entusiasterna av Annika Luther.”

Information om e-böcker, e-tidningar och andra biblioteksärenden finns på helmet.fi/sv. Man kan söka om tillfälligt e-bibliotekskort via ekortti@helmetkirjasto.fi.

Text: Nina Weckström

Foto: Leif Weckström