Maija Hurme, foto: Leif Weckström

Bilder och böcker på parad

Maija Hurme doppar penseln i en prosaisk plastburk och rör sedan runt på färgknappen i plåtskrinet med vattenfärger.  Pappret är av högsta kvalitet och penseln löper över det. Småningom tar hennes gestalter och figurer plats.

”Jag föredrar att arbeta med pensel, färger och papper. Det ger en omedelbar känsla av resultatet. Men många av mina kollegor är väldigt duktiga på att teckna på dator”, säger hon. Hurme har bland annat illustrerat Rassel Prassel böckerna, Fladdermuspojken och hon har också tecknat Lasten oma vuosikirja som skildrar fester och flaggdagar, och som fick statens informationspris.

Hennes arbetsrum ligger på femte våningen i Kabelfabriken, i en lokal som hon delar med bland andra illustratörerna Lina Bondestam och Jenny Lucander. Rummet har glasväggar, inga fönster, är lagom trivsamt stökigt och som hon säger, ger
arbetsro.

Hurme är trebarnsmamma, grafiker och illustratör, och en av flera som medverkar i bilderboksparaden, det gör till exempel även kollegerna i arbetsgemenskapen på Kabelfabriken, Bondestam och Lucander.

Initiativet till kavalkaden kommer från bibliotekarien, författaren och illustratören Annika Sandelin.

”2009 skulle jag komma ut med min andra bilderbok och saknade ett forum där barnboksförfattare och illustratörer
kan uppträda tillsammans och för en större publik”, säger Sandelin.

Paraden är en fest för vänner av bilderböcker, och skådeplatsen, Richardsgatan bibliotek fylls av en entusiastisk publik. Författarna och illustratörerna skildrar sitt arbete genom att gestalta sina verk. Paraden ordnas vartannat år, i höst den 18 november.

Text: Nina Weckström
Foto: Leif Weckström