Emma Blomqvist

Ett språng av glädje inför hösten

En skön sommar i sikte, men gymnastikläraren på Arbis, Emma Blomqvist drar sig inte för att uttrycka sin glädje över möjligheten att få återvända hem i höst. Hem till det nyrenoverade Arbishuset på Dagmarsgatan.

”Visst blir det både spännande och härligt att få komma tillbaka till Dagmarsgatan”, säger Emma Blomqvist och gör som gymnastiklärare ibland gör när de är riktigt glada och förväntansfulla, hjular. I det här skedet ligger en hel byggbråte kvar på gården men när terminen startar 11 september ska allting vara som förr.

Emma Blomqvist är en av tiotals gympalärare på Arbis, och leder sedan tio år olika gymnastikkurser för folk i nästan alla åldrar. Hon har familj och barn och själv inte riktigt tid med kvällskurser på Arbis men drömmen är att läsa spanska eller gå på akvarellmålning.

”Men på kurser i första hjälpen har jag gått ganska ofta. Det är bra färdigheter att ha till vardags men också under gympatimmar”, säger hon.

Rektor för Arbis, Moa Thors hälsar både gamla och nya kursdeltagare varmt välkomna, och hoppas attde som inte hade möjlighet att gå på kurs under exilen på Sturegatan ska återvända till Arbis.

”Allt är ungefär som förr och ändå är det mesta i huset grundligt renoverat. Principen har varit renovera med respekt för byggnadens stil och historia, och man har nu bland annat tagit fram ursprungliga färger från femtiotalet då huset byggdes”.

Samtidigt har den osynliga tekniken innanför husets väggar förnyats och uppdaterats, skavanker och slitage åtgärdats. Vissa synliga omställningar har genomförts, och biblioteket fl yttar till samma våning som kaféet och festsalen, keramiken en trappa upp och slöjden från källaren till egen sal i nivå med gatan.

Höstterminen fortsätter enligt årets tema, Tillsammans som anknyter till Finland 100 år.

”Tillsammans passar Arbis bra och genomsyrar all verksamhet i huset”, säger Thors och nämner några kursnyheter, ätbara insekter, maffiaspel på ryska, petanque på franska och kurs i psykiska första hjälpen.

”Visst blir det härligt att få komma tillbaka till det renoverade Arbishuset”, säger Emma Blomqvist.

Text: Nina Weckström
Foto: Leif Weckström