Kani, kuva: Istockphoto

Sitkeä ja sukkela töpöhäntä

Villikanipopulaatio on menestynyt hyvin Helsingissä siitä asti, kun se sai alkunsa 1980-luvun puolivälissä luontoon hylätyistä lemmikkikaneista. Aluksi populaatio eleli Arabianrannan ja Kyläsaaren joutomailla, mutta levisi vähitellen muualle kaupunkiin.

Vuonna 2016 ehkä jopa 90 prosenttia kaupungin villikaneista kuoli verenvuotokuumeeseen, mutta nopeasti lisääntyvien pitkäkorvien määrä on alkanut jälleen kasvaa. Villikanien kokonaismäärää Helsingissä on lähes mahdotonta laskea.

Kaupungin arvion mukaan villikanikanta on virusepidemian jälkeen kasvanut eniten Itä-Helsingissä Herttoniemen ja Vuosaaren välisellä alueella ja Keskuspuiston länsipuolella sekä Pohjois-Helsingissä. Tänä syksynä on töpöhäntiä alkanut näkyä myös kantakaupungin alueella.

Jopa 4 poikuetta vuodessa

Haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltuja villikaneja saa metsästää syyskuun alusta maaliskuun loppuun, muuna aikana ne luokitellaan rauhoitetuiksi riistaeläimiksi. Metsästämällä kaupunki yrittää hidastaa kannan kasvua ja leviämistä yhä laajemmille alueille. Talvikaudella 2015–16 kaupunki metsästi 2 800 kania, mutta viime talvena niitä pyydettiin vain 150.

Staran työntekijät pyydystävät kaneja pääasiassa loukuilla ja verkoilla. Saaliiksi saadut eläimet päätyvät ruuaksi esimerkiksi Korkeasaaren leijonille ja muissa kissapedoille. Oman osansa metsästyksestä hoitavat cityketut ja -huuhkajat.

Citykanit sopeutuvat erittäin hyvin erilaisiin ilmasto-olosuhteisiin. Ne selviävät lumisesta ja kylmästäkin talvesta mainiosti, ja vuosina, jolloin on leuto talvi, kanit lisääntyvät lähes ympäri vuoden. Poikasia syntyy kolmesta kymmeneen kerralla ja poikueita voi olla jopa neljä vuodessa.

Suojaa puut ja kasvit

Kaupunkilaisen kannattaa suhtautua citykaneihin ajatuksella, etteivät ne koskaan katoa kokonaan, vaan ovat pysyvä osa kaupunkiluontoamme. Niiden aiheuttamilta ongelmilta voi välttyä parhaiten suojaamalla puut ja kasvit esimerkiksi vahvalla pienisilmäisellä metalliverkolla tai muovisuojuksella. Nyt onkin oikea aika suojata puutarhan kasveja, sillä
kanit aiheuttavat eniten tuhoa talvella. Puput kaivavat pesiään maahan ja käyttävät mielellään rakennuksia sekä rakenteita pesänsä suojana, joten myös ne kannattaa suojata estääkseen kanien pesiytymisen pihapiiriin.

Tuhotöistään huolimatta citykanit ovat saaneet tietyn erikoisaseman helsinkiläisessä kaupunkikulttuurissa. Vuonna 2012 kanit koristivat designpääkaupungin juhlapostimerkkiä, ja tänä päivänä kaupunginmuseon aulassa Jasmin Anoschkinin puuveistos BabyBunny on monia ilahduttava cityeläin.

Lue lisää villikanista Helsingissä.

Juttusarjassa esitellään Stadin kaupungistuvia eläimiä. Juttua varten on haastateltu palvelupäällikkö Antti Rautiaista Starasta.

Teksti: Heta Ängeslevä