Tiina Parviainen, kuva: Marja Väänänen

Mikä on parasta työssäsi, opinto-ohjaaja Tiina Parviainen?

Olen työskennellyt vuoden opinto-ohjaajana Ohjaamossa, mutta minulla on ammattiopettajan tausta – opetin aiemmin ympäristö- ja luonnonvara-alaa ammattikoulussa. Olen tehnyt myös etsivää nuorisotyötä ja työvalmennusta.

Opinto-ohjaaja on nuoren puolueeton asianajaja, ja samalla koulutuksen asiantuntija. Opoja tarvitaan, sillä maailmamme on aika monimutkainen ja palvelujärjestelmämme hajanainen. Vaikka tietoa onkin paljon saatavilla, nuori voi kaivata apua tiedon jäsentelyyn. Niin suurta tai pientä ongelmaa ei ole, jonka kanssa Ohjaamoon ei voisi tulla.

Työhöni kuuluu paljon asiakkaiden eli 15–29-vuotiaiden nuorten tapaamisia. Minulta voi varata ajan ja lisäksi tapaan nuoria päivystysvuoroillani Ohjaamon neuvonnassa ja kerran kuussa Stoassa. Työhöni kuuluu myös erilaisia suunnittelutöitä, kirjaamisia ja kokouksia kollegoiden kanssa. Jonkun verran käyn tapahtumissa julistamassa koulutuksen ilosanomaa. Kahta
samanlaista työpäivää ei ole.

Tyypillinen työpäiväni alkaa puoli yhdeksän maissa. Aamupäivällä teen töitä tietokoneella, vastailen meileihin ja käyn läpi päivän suunnitelman. Ohjaamon ovet aukeavat kello 12 ja sen jälkeen loppupäivä kuluu pääasiassa asiakastyössä.
Kotiin lähden viiden aikaan.

Työkaverini ovat älyttömän taitavia. Ohjaamossa on mieletön määrä osaamista ja kehittämiskykyä ja -halua. Tässä työyhteisössä löytyy aina aikaa ja halua auttaa toista. Ihmiset ovat iloisia ja huomioivat toisiaan; meillä on hyvä ilmapiiri.

Tässä työssä ei pärjää, ainakaan kovin hyvin, ellei ole vuorovaikutustaitoinen. Pitää myös osata kuunnella ja asettua asiakkaan asemaan. Jokainen ohjaustilanne on ainutlaatuinen, ja siinä on kyse ennen kaikkea kohtaamisesta.

Harvat tietävät, miten monialainen paikka Ohjaamo on. Tätä tehdään kaupungin ja valtion sekä kolmannen sektorin kanssa yhteistyössä. Nuori saa hoidettua monta eri asiaa saman katon alla. Yleensä meiltä kysytään opiskeluun, työhön tai asumiseen liittyviä asioita.

Parhaita hetkiä työssäni ovat, kun kuulen asiakkaan päässeen eteenpäin omien tavoitteidensa mukaisesti. Esimerkiksi joskus Stadin ammattiopistossa käydessäni törmään Ohjaamosta tuttuun asiakkaaseen. Myös nuorten antama hyvä palaute tuntuu kivalta.

Joskus ottaa päähän suvaitsemattomuus ja leimaaminen. Ongelmanuoria ei ole, on vain nuoria, joilla on erilaisia tilanteita elämässään.

Terveiset helsinkiläisille: koulutus kannattaa aina! Se antaa uusia näkökulmia ja lisää perspektiiviä. Koulutus voi myös lisätä osaamistasi ja ammattitaitoasi.

Opon vinkit

  1. Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioon 19.2.–12.3.
  2. Yhteishaku korkeakouluihin 20.3.–3.4.
  3. Hae koulutukseen, mikä kiinnostaa. Kysy, ota selvää ja lähde rohkeasti kokeilemaan.

Lisää aiheesta
Ohjaamo
Kaupungin kesätyöpaikat
Kesäseteli

Teksti: Heta Ängeslevä
Kuva: Marja Väänänen