Antti Helakallio, kuva: Marja Väänänen

Mikä on parasta työssäsi, luontomestari Antti Helakallio?

Helsingin alueella on 4 800 hehtaaria metsää, 52 luonnonsuojelualuetta sekä satoja saaria. Staran ympäristönhoitoyksikössä hoidamme ja ylläpidämme luontoalueita. Teemme yhteistyötä kaupunkiympäristön toimialan kanssa.

Tänä kesänä yleisölle avattava Vasikkasaari on upea ja monimuotoinen paikka, missä on historiallisia kalliomaisemia 15 minuutin merimatkan päässä Kauppatorilta. Olemme muun muassa poistaneet saaresta huonokuntoista puustoa, rakentaneet portaita ja vahvistaneet polkuja sekä lisänneet opasteita, jotta kulkeminen on helpompaa ja turvallisempaa. Töitä saaressa jatketaan koko kesän ajan.

Tyypillinen työpäiväni alkaa aamulla seitsemän maissa. Tiimin kanssa sovimme, mihin kohteisiin jalkaudumme päivän aikana. Aika paljon työaikaani menee toimistohommissa, mutta kun pääsen maastoon, tarkkailen esimerkiksi puiden ja
kasvillisuuden kuntoa.

Työkaverini ovat luovia ja osaavia. Työyhteisöstämme löytyy todella monipuolista osaamista ja ongelmanratkaisukykyä, eikä kenelläkään mene sormi suuhun hankalan tilanteen edessä. Uusia ideoita tältä porukalta syntyy aina!

Tässä työssä ei pärjää, jos on tosikko. Huumori auttaa monessa asiassa, ja sen avulla luovimme eteenpäin. Huumori on työyhteisömme voimavara.

Parhaita hetkiä työssäni ovat, kun pääsen maastoon tietokoneen äärestä. Helsingissä on neljä hienoa vuodenaikaa ja jokaisella omat erityispiirteensä. Lokakuinen aamu-usva merenrannalla on upea näky. Kesän nopeaa edistymistä on ihana seurata – silmut turpoavat puussa ja muuttuvat vihreiksi lehdiksi.

Harvat tietävät, että Helsingissä on niin paljon luonnonsuojelualueita. Suurin osa niistä on pieniä ja ne sijaitsevat keskellä tiiviisti rakennettua kaupunkia. Moni osaa nimetä Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueen ja Haltialan
aarniometsät, mutta ei tiedä, että esimerkiksi Jakomäestä löytyy suoalue nimeltä Slåttmossen tai että Kallahden matalikko on luonnonsuojelualue.

Työni on muuttunut viime vuosina ainakin siten, että ihmisten kiinnostus viheralueisiin on kasvanut. Metsään menemistä on alettu arvostaa ja luonnon merkitystä hyvinvoinnille ymmärtää.

Terveiseni helsinkiläisille: Helsingissä on valtavasti hienoja ulkoilu- ja retkeilykohteita, joista kannattaa nauttia. Nykyään ihmiset helposti suorittavat jopa ulkoillessaan, mutta suosittelen hidastamaan tahtia ja tarkkailemaan luonnon
ihmeitä. Ohje ”jos viet luontoon jotain mukanasi, tuo se sieltä myös pois” kannattaa pitää mielessä.

3 x luontomestarin retkivinkit

  1. Ramsinniemen lehtoalueelle kannattaa mennä lehtokuusamien kukinta-aikana.
  2. Stansvikin upeilla kalliolla voi ihastella maisemia ja aistia kaivoshistoriaa.
  3. Mitä huonompi sää, sen upeampi on Uutelan Särkkäniemi.

Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos, jonka tehtävänä on pitää kaupunkia kunnossa yhdessä kaupunkiympäristön toimialan ja muiden kumppaneiden kanssa. Staran 1 400 työntekijää rakentavat katuja ja pyöräteitä, istutt avat kasveja ja siistivät kaupunkia. Stara pitää huolta niityistä, metsistä, luonnonsuojelualueista ja toreista.

Teksti: Heta Ängeslevä
Kuva: Marja Väänänen