Sini Turunen

Mikä on parasta työssäsi, Kallion kirjaston kirjastonhoitaja Sini Turunen?

Olen tehnyt kirjastonhoitajan töitä 15 vuoden ajan. Ala alkoi kiehtoa ollessani työharjoittelussa, kun tajusin, että kirjastossa voin työskennellä vähän tutkijan tapaan, lukea ja kirjoittaa. Kulttuurintutkimuksesta hakeuduin täydennyskoulutukseen.

Työni on muuttunut paljon kymmenessä vuodessa. Kansalaistaidoista, kuten sähköpostin ja muiden tietoteknisten asioiden neuvonnasta, on tullut tärkeä osa arkeamme. Muutoksia tuli myös silloin, kun siirryin suurempaan kirjastoon. Täällä Kalliossa on aika hektistä, sillä varauksia ja palautuksia on runsaasti ja järjestämme paljon tapahtumia.

Työhöni kuuluu paljon vaihtelua ja viikonloppuja vuorotöitä. Olemme usein auki iltakahdeksaan. Joka päivä käsittelen ja siirrän kirjoja ja tavaroita paikasta toiseen, ja palvelen ja neuvon asiakkaita. Ennen kaikkea haluan lukuilostuttaa ihmisiä, eli tehdä lukemisesta helposti lähestyttävää. Lukuvalmennuksen ja kirjallisuusterapiapiirien lisäksi organisoin teemaviikkojen postauksia ja välitän kirjapuhetta somessa. Hiljattain jaoin viestin jääkiekkoilija Kevin Lankisen kirjapiiristä.

Olen ylpeä siitä, että olen onnistunut antamaan kanavan ihmisten luovuudelle. Sen tapaisista kampanjoista kuin #kirjoitarakkaustarina kuudella sanalla on tullut jo Mikael Agricolan päivän perinne.

Joskus ottaa päähän, miten riippuvaisia olemme tekniikasta. Kun koneet, tietojärjestelmät tai verkkoyhteydet pettävät, pystymme harvoin itse tekemään jotakin niiden eteen. Korjausta odotellessa keskitymme sitten vain ihmisiin. Mikä on tavallaan hyvä asia!

Työkaverini ovat todella luovia ja monitaitoisia, sillä meidän arkemme on jatkuvaa ongelmanratkaisua ja isojenkin projektien luomista vähillä resursseilla. Olemme vähän boheemi yhteisö, joka kuuntelee lähiseudun asukkaiden toiveita. Tähän kirjastoon on hankittu penkkejä, joissa voi lepuuttaa jalkojaan.

Tässä työssä ei pärjää ilman uteliaisuutta ja avaraa mieltä. On opeteltava jatkuvasti uutta, ja myös välitettävä oppimaansa muille.

Parhaisiin hetkiin työssäni kuuluvat kohtaamiset, joissa jaetaan jotain yhdessä. Esimerkiksi vetämässäni kirjallisuusterapiapiirissä luetaan, kirjoitetaan ja keskustellaan. Tunnelma on intensiivinen ja läsnäoleva, ja syntyy oivalluksia elämästä. Ja jo se tekeminen on itsessään arvokasta.

Terveiseni helsinkiläisille: Ota rohkeasti kontaktia meihin kirjastolaisiin, vaikka näytämme tekevän juuri muuta hommaa. Sinua varten olemme aina ensin.

3 x kirjastonhoitajan vinkit kirjastoon

1. Kysy henkilökunnalta, mitä tarinoita kirjastoon liittyy.
2. Kokeile, miltä kirjasto tuntuu. Sulje silmät, kuuntele, katso, tunnustele ja nuuski vaikka kirjoja.
3. Voit tulla kirjastoon ihan vain hakemaan mielenrauhaa.

Teksti: Katja Alaja
Kuva: Kimmo Brandt