Kaivopuiston vieressä sijaitseva Kalliolinnantie 7 valmistui vuonna 1883 arkkitehti Theodor Deckerin piirustusten pohjalta. Runsaasti koristeltu kaksikerroksinen puuhuvila on säilynyt alkuperäisessä asussaan.

Pyöräillen puutalojen kiehtovaan maailmaan

Kivikaupungin puutalokierros esittelee pyöräilijälle Helsingin kantakaupungin vanhoja puutaloja. Historiaa ja ulkoilua kätevästi samassa paketissa. Siispä matkaan!

Lähden liikkeelle jo aamulla. Aurinko paistaa ja näyttää tulevan hieno päivä. Olen ladannut älypuhelimeen reittikartan, josta löytyvät myös kohteiden pienet historia-
kuvaukset.

Ensimmäinen kohde Ravintola Kaisaniemi sijaitsee Rautatieaseman lähellä puiston kupeessa. Tämä puinen pyöreä rakennus on siis Helsingin vanhin ravintola. Sen vieressä on ihanan vehreä Kasvitieteellinen puutarha, jossa kävin melko hiljattain ja jätän paikan tutkimisen nyt väliin.

Reitti jatkuu Kruununhakaan. Kantakaupungin vanhin talo vuodelta 1818 sijaitsee Kristianinkadulla. Se on pieni ja keltainen, nykyisin nimeltään Ruiskumestarin talo. Kuinka sympaattiselta talo näyttääkään kivitalojen ja asfaltin keskellä. Mitähän tarinoita sillä olisi kerrottavana? Olen asunut vuosia Helsingissä, mutta tämä on minulle aivan uusi kohde. Jatkan matkaa ja käyn katsomassa Tervasaaren vanhoja aittoja, jotka ovat toimineet tervanviejien varastoina.

Seuraavaksi reitti kaartelee Kauppatorin laitaa ja nousee Tähtitorninmäelle. Haaksirikkoiset-patsaalta on näkymä merelle, jonka tosin osittain peittää satamassa oleva laiva. Klippanin kaunis puuravintola kuitenkin näkyy, kuten myös Ryssänsaaren pikkuruinen punainen mökki. Siellä on asuttu omassa rauhassa ainakin vielä 1990-luvun alussa.

Linnunlaulun huvila-alue kiehtoo mielikuvitusta

Jatkan alamäkeä kohti Kaivopuistoa. Ihastuttavia taloja, joiden yksityiskohdat vangitsevat katseen. Yksi kauneimmista on keltainen puuhuvila Kalliolinnantie 7. Siellä kivijalassa on siis ollut joskus ruokakauppa. Samalla kadulla sijaitsee Cygnaeuksen galleria, joka valmistui alun perin kesähuvilaksi. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, millaista elämä on täällä 1800-luvulla ollut.

Matka jatkuu pitkin silmiähivelevää merenrantareittiä, jonka jälkeen kurvaan Punavuoreen, jossa matka etenee mutkitellen muun muassa Merimiehenkatua ja Yrjönkatua Kalevankadulle ja Ruoholahden villoille asti. Tällä osuudella joutuu ajamaan hieman enemmän autojen väylällä, ja se vaatii erityistä varovaisuutta. Ruoholahden jälkeen alkaa taas kunnon pyörätie.

Sitten vuorossa ovat Lapinlahden alue, Hietaranta, Regatta-kahvila, Pauligin huvila ja Kesäranta. Pyöräily alkaa jo vähän tuntua jaloissa. Tässä vaiheessa istahdan penkille, pidän pienen evästauon ja ihastelen kaunista kevätpäivää.

Meilahdesta pääsee ajamaan yllättävän kätevästi pyörätietä Töölön poikki suoraan Linnunlaulun huviloille. Kauniit huvilat seisovat ylväästi Töölönlahden ja junaradan reunalla. Tämäkin huvila-alue henkii menneen maailman tunnelmaa ja kiehtoo mielikuvitusta. Huvilan numero 14 löytäminen tuottaa ensin hieman hankaluuksia. Selviää, että se sijaitsee rautatien itäpuolelle. Ja kas, se olikin jo viimeinen rasti.

Palaan kotiin puolilta päivin. Aamupäivä kului kuin siivillä. Nopeamminkin olisin selvinnyt, mutta pyöräilin rennosti, otin valokuvia ja pidin taukoja. On hyvä fiilis. Olen nähnyt kotikaupunkiani uusin silmin ja tutustunut historiaan. Miten hienossa kaupungissa sitä saakaan asua.

Seuraavana aamuna jalat kertovat, että on tullut pyöräiltyä. Unissa seikkailin vanhoissa taloissa. Tavallaan ne talotkin sitten osasivat kertoa tarinoitaan.

29 reittiä kotiseutupyöräilyyn

Helsingin kotiseutupyöräilyreitit esittelevät kaupunginosien historiaa sekä luonto- ja kulttuurinähtävyyksiä. Reitit ovat 10–30 kilometrin mittaisia. Kustakin 29 reitistä on maksuton opaskartta. Niissä on tietoa reitin varrelle jäävistä kohteista. Myös oman reitin voi luoda, sivulla on tyhjä pyöräilyreittiarkki sitä varten. Kierrokseen voi varata aikaa tunnista kokonaiseen päivään.

Kotiseutupyoräilyreitit

Kierrä tämäkin reitti: Helsingin olympialaiset 1952

Tällä reitillä voi fiilistellä uudistetun Olympiastadionin avajaisia odotellessa legendaarisista urheilusuorituspaikoista ja -rakennuksista huokuvaa olympiahenkeä. Samalla näkee ainutlaatuisen kokonaisuuden funktionaalisen arkkitehtuurin helmiä.

Lähtö 24 kilometrin pituiselle reitille on Töölöstä Paavo Nurmen patsaalta ja paluu on Töölön kisahallille. Reitti kiertää kantakaupungin ja Töölön rantaseuduilta Kumpulaan ja Ruskeasuolle.

Tiesitkö, että vuoden 1940 olympialaisia varten rakennetussa Koskelantien pohjoispuolisessa Olympiakylässä ei koskaan majoittunutkaan olympiaurheilijoita? Sotien jälkeen sinne asutettiin väestöä luovutetuilta alueilta. Olympiakylänä toimi lopulta Koskelantien eteläpuolella sijaitseva Kisakylä, joka valmistui vuoden 1952 olympialaisten
avajaispäiväksi.

 


Linnunlaulun kauniita puuhuviloita oli alun perin viisitoista. Nyt niistä on jäljellä vielä seitsemän piharakennuksineen.Regatta-kahvilan rakennus on sijainnut samalla paikalla jo vuodesta 1887. Alun perin se oli läheisen Pauligin huvilan nuottavaja. Kahvilatoimintaa rakennuksessa on ollut 1950-luvulta lähtien. Vuonna 2015 Regatta-kahvila nousi ilmiöksi Japanissa, kun se valittiin maan suosituimman matkailukirjasarjan kansikuvaan.


Kantakaupungin vanhin paikallaan säilynyt puurakennus sijaitsee Kristianinkadulla. Pieni keltainen talo rakennettiin vuonna 1818. Nykyisin rakennus tunnetaan nimellä Ruiskumestarin talo.

Teksti ja kuvat: Stiina Honkamaa