Kekripukki palaa

Polta murheesi Viaporin Kekrissä

Kun talvi ja pimeys tulevat joka tapauksessa, kannattaa ne toivottaa tervetulleeksi. Tällä ajatuksella on liikkeellä Suomenlinnassa 2. marraskuuta järjestettävä Viaporin Kekri -tapahtuma. Nyt viidettä kertaa järjestettävä Viaporin Kekri syntyi Suomenlinnan hoitokunnan tapahtumakoordinaattori Paula Lappalaisen mukaan pohdinnasta, miten Suomenlinnasta saataisiin elämyksellinen käyntikohde koko vuodeksi. Tarkoitus on tutustuttaa kävijä Suomenlinnaan
uudesta näkökulmasta.

”Suomenlinnassa tunnelmat, maisemat ja elämykset vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, eli vierailu linnoitussaarilla marraskuussa on ihan erilainen kokemus kuin kesäaikaan”, Lappalainen kertoo.

Ohjelmaa on myös koko perheelle

Viaporin Kekri -tapahtumassa avataan yleisölle normaalisti suljettuja paikkoja ja tuodaan tarinallisin ja elämyksellisin keinoin Suomenlinnan historiasta synkkiä puolia esiin.

”Kaikki ohjelmat eivät ole menneisyyden tapahtumiin perustuvia vaan osa ohjelmasisällöistä on moderneja tulkintoja tai fiktiota”, Lappalainen sanoo.

Koska synkkää puolta tuodaan esiin, ei kaikki ohjelma sovellu perheen pienimmille. Ketään ei silti ole tarkoitus pelotella, ja tarjolla on ohjelmaa myös koko perheelle.

”Viaporin Kekri ammentaa kekrin teemasta, eli järjestetään isot pidot, sadonkorjuujuhla, jossa juhlitaan valoisan ajan loppumista ja pimeyden alkua”.

Kekripukki poltetaan joka vuosi

Ohjelma hieman vaihtuu vuosittain, mutta eräs oleellinen perinne säilyy: kekripukki poltetaan joka vuosi.

”Sen mukana palavat surut ja murheet taivaan tuuliin. Se on vahva osa tapahtumaa, että ihmiset voivat tuoda murheensa ja surunsa Suomenlinnaan, kirjoittaa ne paperille ja polttaa ne ihan konkreettisesti”, Lappalainen kertoo.

Ohjelmassa on luvassa muun muassa teemallisia kävelykierroksia, kuten Suomenlinnan synkkää historiaa esittelevä Kurja Viapori ja linnoituksen pimeyttä ja tähtitaivaan ilmiöitä yhdistelevä opastettu kävely pimeälle Kustaanmiekalle.
Valotaiteen seuran FLASH2-näyttely valaisee pimeitä ja suljettuja tiloja. Suomenlinnan kahvilat ja ravintolat ovat auki.
Viaporin Kekri järjestetään yhteistyössä Suomenlinnan hoitokunnan, Haaga-Helia ammattikorkeakoulun, linnoituksen palveluntarjoajien sekä ulkopuolisten ohjelmapalvelun tarjoajien kanssa.

Lisätietoa täältä: viaporinkekri.fi

Kuvateksti: Viaporin Kekrissä voi nauttia monipuolisesta ohjelmasta, kuten musiikista, taiteesta, performansseista, ruuasta ja juomasta. Kuvassa palaa kekripukki.

Teksti: Aki Laurokari

Kuva: Arttu Kokkonen