Pekka Punkari (vas.), Mahad Yalahow, Antti Sarpo ja Mohamed Mire ideoivat kaikille avomia liikuntamahdollisuuksia Pasilaan kaupunginosan asukastilassa.

Päätetään itse hankinnoista

Mitä tekisit, jos saisit rahaa oman asuinympäristösi kehittämiseen? Mikä rikastuttaisi arkeasi ja tekisi siitä toimivampaa ja viihtyisämpää? Tätä Helsinki kysyy asukkailtaan tänä syksynä, kun käyttöön on otettu osallistuva budjetointi.

Ajatuksena on, että kaupunki kohdentaa vuosittain 4,4 miljoonaa euroa asukkaiden omien ideoiden toteuttamiseen. Ne voivat olla mitä tahansa hankintoja tai hankkeita: jalkapallokenttiä, kukkaistutuksia, harrastus- ja kerhotoimintaa tai vaikka alueellinen tapahtumatuottaja. Ehdotusten tulee kuitenkin olla sellaisia, joista on hyötyä ja iloa monille.

Määräraha on jaettu asukasluvun mukaan kaupungin seitsemälle suurpiirille. Niistä jokaisella on käytettävissään 270 000 – 620 000 euroa. Lisäksi 20 prosenttia eli 800 000 euroa 4,4 miljoonasta on varattu koko kaupunkia kehittäviin hankkeisiin. Rahaa voidaan käyttää sekä investointeihin että käyttömenoihin, mutta hankkeiden on oltava kertaluonteisia.

Ehdotuksia voi jättää OmaStadiverkkopalvelussa joulukuun 9. päivään saakka. Tämän jälkeen ideoita kehitetään eteenpäin: kaupunkilaiset yhdistelevät ehdotuksia suunnitelmiksi ja kaupungin asiantuntijat tuovat mukaan omaa asiantuntemustaan
esimerkiksi siitä, millä tavalla ehdotus kannattaisi toteuttaa ja paljonko se maksaisi.

Kuluvan syksyn aikana seitsemän alueellista asukastyötä tekevää stadiluotsia on järjestänyt työpajoja, joissa ehdotuksia on ideoitu yhdessä Toimiva Helsinki -ongelmanratkaisupelin avulla. Vastaanotto on stadiluotsien mukaan ollut innostunutta, ja ideat ovat pulpunneet.

”Kaupunkilaiset ovat ideoineet esimerkiksi erilaisia liikuntaan, julkisiin tiloihin ja yleiseen siisteyteen sekä viihtyvyyteen liittyviä ratkaisuja. Valtaosa ehdotuksista tähtää yhteiseen hyvään. On ollut ilahduttavaa huomata, miten ihmiset ajattelevat
toisiaan ehdotuksia muotoillessaan. Esimerkiksi ikäihmiset ovat miettineet nuorten juttuja ja toisin päin”, stadiluotsi Antti Sarpo kertoo.

Osallistuva budjetointi on käytössä monissa suurkaupungeissa, kuten New Yorkissa ja Pariisissa. Helsinki on ensimmäinen suomalainen kunta, joka ottaa osallistuvan budjetoinnin käyttöön näin isossa mittakaavassa.

Osallistuvan budjetoinnin sivut

Teksti: Heta Ängeslevä
Kuva: Marja Väänänen