Kuva Oodista Pertti Nisonen

Oodin aika alkaa

Ei enää montaa päivää! Hartaasti odotetun keskustakirjasto Oodin ovet avautuvat yleisölle aivan kohta. Avajaisia juhlitaan 5.–6. joulukuuta, ja kaikki kaupunkilaiset on kutsuttu mukaan. Itsenäisyyspäivän aattona kirjastoon pääsee jo kello 8, avajaiset alkavat kello 14 jatkuen aina 20.30 saakka illalla. Luvassa on ohjelmaa sekä sisällä kolmessa kerroksessa että ulkolavalla.

Avajaisissa kuullaan puheenvuorot tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä, pormestari Jan Vapaavuorelta, apulaispormestari Nasima Razmyarilta ja Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaaralta. Juhlassa nähdään kaksi tilausteosta: koreografi Hanna Brotheruksen Oodi metsälle -teos, jossa on mukana yli 200 esiintyjää sekä harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen sävellys Ultra Organ Oodille. Ulkolavalla esiintyvät muun muassa kirjallisuuden Finlandia-voittajat sekä nykypäivän trubaduuriyhtye Kalevauva.

Itsenäisyyspäivänä Oodi on avoinna kello 10–18 ja silloin ohjelma on erityisesti perheille suunnattua. Luvassa on teatteria, musiikkia ja runsaasti lastenkirjallisuutta. Lisätietoa avajaisten ohjelmasta on kirjaston nettisivulla.

Monipuolinen kaupunkikokemus

Avajaisten kynnyksellä kirjastonjohtaja Soininvaara tuntee erityistä ylpeyttä henkilökunnastaan. Oodia on rakennettu ja viimeistelty tiukassa tahdissa, ja kaikilta on vaadittu venymistä.

”Työntekijät ovat valtavalla tarmolla laittaneet paikkoja kuntoon ja kirjoja hyllyyn – edelleen osittain työmaaoloissa kypärät päässä. Olemme organisoituneet itseohjautuviin tiimeihin, ja kaikkien luovuus ja ideat ovat olleet tarpeen.”

Oodista on haluttu tehdä julkinen, kaikille avoin nykyajan kirjallisuuden talo, joka tarjoaa kävijälleen monipuolisen  kaupunkikokemuksen. Sen 10 000 neliötä on jaettu kolmeen kerrokseen, joista jokaisella on oma tunnelmansa.

Sisäänkäyntikerroksessa on muun muassa tapahtumatiloja, auditorio, elokuvateatteri, ravintola, neuvontapisteitä sekä leikkipuisto Loru.

Toisesta kerroksesta löytyy esimerkiksi studioita, pelihuoneita sekä erilaisia työn ja tekemisen tiloja, kuten kaupunkiverstas, jossa voi vaikka ommella vaatteita ja kokeilla 3D-tulostusta ja -skannausta.

Oodissa on mahdollista tavata ystäviä, lukea ja rentoutua, luoda omaa taidetta ja järjestää itse tapahtumia. Kirjaston suunnittelussa on otettu huomioon kaupunkilaisten toiveita – niitä on kerätty erilaisissa tapahtumissa ja työpajoissa.

100 000 kirjaa

Kirjojakaan ei toki ole unohdettu. Niitä Oodiin tulee 100 000 kolmanteen kerrokseen, jota kirjataivaaksikin kutsutaan. Näky on vaikuttava: isossa salissa luonnonvalo pääsee sisään kattoikkunoista ja lasiseinien läpi avautuu upeita näkymiä. Yläkerrasta kuljetaan myös koko rakennuksen mittaiselle Kansalaisparvekkeelle, missä voi ihailla esimerkiksi Töölönlahden puistoa kulttuurirakennuksineen.

Luettavana ja lainattavana on tieto- ja kaunokirjallisuutta useilla kielillä: suomen, ruotsin ja englannin lisäksi esimerkiksi arabiaksi, kiinaksi, somaliksi ja venäjäksi. Ylimmästä kerroksesta löytyvät sanoma- ja aikakauslehdet sekä tabletteja digitaalisten lehtien lukemiseen. Sieltä myös noudetaan varattu aineisto, mutta lainaus- ja palautuspisteet ovat katutasossa.

Perheet tervetulleita

Lasten ja perheiden palvelut on haluttu huomioida eri kerroksissa. Niistä ylimmässä on lapsille runsaasti kirjoja ja muita aineistoja sekä tapahtumatiloja. Lasten maailmassa järjestetään muun muassa maksuttomia satutunteja ja lasten päiviä. Oodissa on huomioitu esteettömyys, joten siellä on helppo liikkua lastenrattaillakin.

Katutasossa Kino Reginan tilojen vieressä on leikkipuisto Loru. Se on yksi kaupungin 67 leikkipuistosta ja toimii keskustassa asuvien ja asioivien perheiden kohtaamispaikkana. Yhtenä tarkoituksena on auttaa uusia lapsiperheitä löytämään leikkipuistot myös omassa kaupunginosassaan.

Lorussa järjestetään loru-, laulu- ja liikuntatuokioita lapsille ja vanhemmille. Perheen aikuisille on tarjolla tukea vanhemmuuteen erilaisten tapaamisten, kuten vauvaperheen univinkkien avulla. Kesällä 2019 Oodin pihamaalle rakennetaan lasten ulkoleikkialue.

Johtava leikkipuisto-ohjaaja Tiina Mesiniemi Kampinmalmi-Lauttasaari-Töölön leikkipuistoyksiköstä odottaa Oodin avautumista innoissaan.

”On ihan mahtavaa, että kirjastossa voi leikkiä! Omasta lapsuudestani muistan, miten kirjastossa piti olla hiljaa, mutta onneksi lapset saavat nykyään näkyä ja kuulua.”

Mesiniemen mukaan leikkipuistot ja kirjastot ovat tehneet jo aiemmin hyvää yhteistyötä, mutta toimintaa Oodin kanssa hän odottaa erityisesti.

”Oodi on uutta Helsinkiä parhaimmillaan: palveluja on mietitty käyttäjien toiveiden ja tarpeiden kautta.”


Kaupungin neuvonta muuttaa Oodiin

Helsingin kaupungin neuvontapalvelu on uudistunut. Palvelun nimi on nyt Helsinki-info ja aiempi nimi Virka-info on jäänyt pois käytöstä. Yhdestä puhelinnumerosta 09 310 11 111 voi kysyä kaikkea kaupunkiin liittyvää. Lisäksi Helsinki-info neuvoo kaupunkilaisia kasvokkain Oodissa sekä Albertinkadulla toimivassa International House Helsinki -palvelupisteessä, missä asiakkaina on pääasiassa uusia helsinkiläisiä ja maahanmuuttajia. Palvelua saa myös chatissa ja lähettämällä
kysymyksiä kaupungin palautejärjestelmään, jonka osoite on www.hel.fi/palaute.

11 ammattilaista taitavat yhteensä 10 eri kieltä ja etsivät vastauksia mihin tahansa kaupungin palveluun tai maahanmuuttoon liittyvään kysymykseen. Eniten halutaan tietää asumisesta, työnteosta ja opiskelemisesta, mutta erikoisempiakin kysytään.

”Kerran soittaja tiedusteli, onko Helsingissä Paavo Nurmen patsaalla housut, kun Turun patsaalla niitä ei ole. Hetki siinä meni, mutta kysyjä sai vastauksensa: ei ole housuja Nurmella Helsingissäkään”, kertoo palveluasiantuntija Sofia Sato.

Helsinki-info, p. 09 310 11 111 ja chat: www.hel.fi/neuvontachat, ma–to klo 9–16, pe klo 10–15.
Palvelupiste Oodi, ma–to klo 9-18, pe klo 10–18.

Oodi on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8–22, viikonloppuisin kello 10–20. Töölönahdenkatu 4, www.oodihelsinki.fi.

Teksti: Heta Ängeslevä
Kuvat: Pertti Nisonen, Marja Väänänen