Antti Tuomola, kuva: Outi Törmälä

”Altistamme ihmiset ympäröivälle luonnolle"

Helsingin Latukahvila tarjoaa saaristoelämyksen keskellä talvea, sanoo Antti Tuomola.

Millainen on Helsingin Latukahvila?

Idean keksi ystäväni Ville Kulmala jo vuosia sitten, mutta ensimmäisen kerran Latukahvila järjestettiin jäätilanteen salliessa helmikuussa 2017. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, on Latukahvila taas auki Laajasalon uimarannan läheisyydessä Karpiselällä 15.–24. helmikuuta. Myynnissä on ruokaa ja juomaa, paikalla on napakelkka ja merenjäällä voi pelata curlingia.

Miksi kahvila juuri Laajasaloon?

Saaristomme on alikäytetty: heinäkuuta lukuun ottamatta Helsingin saarissa ei ole juuri ketään. Talvella saariin pääsee helposti, kävellen tai suksilla, eikä tarvitse omistaa venettä. Paikka on suojainen ja saarten ympäröimä.

Mistä olet erityisen ylpeä Latukahvilassa?

Olemme onnistuneet altistamaan ihmiset heitä ympäröivälle luonnolle, joka on aika helppo unohtaa, ellei joku puske siihen suuntaan. Tuhannet ihmiset ovat kokeneet elämyksen, jota he eivät muuten todennäköisesti olisi saaneet. Jään kantaessa pääsee kävelemällä Vartiosaareen ja vaikka Villinkiin.

Mikä tekee Laajasalosta ainutlaatuisen?

Olen asunut Laajasalossa elämäni ensimmäiset 20 vuotta. Sen jälkeen asuin ulkomailla ja muualla Helsingissä, kunnes pari vuotta sitten etsimme kämppisteni kanssa uutta kommuunia. Halusimme lähelle merta ja luontoa. Minulla on iso koira, ja sen kanssa on mukavampi kävellä täällä kuin vaikka Kallion kaduilla.

Millaisia ihmisiä naapurustossasi asuu?

Laajasalo on sosiaalisen hajasijoittamisen oppikirjaesimerkki. Asun neljän hengen kommuunissa rivitalossa. Koko talon asukkaiden keski-ikä on yli 60 ja lähes kaikilla on korkeakoulututkinto.

Heti naapurissa pienen pusikon takana on kerrostaloalue, joka oli aikoinaan huonossa maineessa ja sitä kutsuttiin nimellä Laajasalon Bronxit. Kaupunginosa on rakennettu niin, että täällä tapaa kaikenlaisia ihmisiä. Se on hyvä, ja tällaisena kasvavana vastakkainasettelun aikana ehkä tärkeämpää kuin koskaan ennen.

Millaista täällä on helmikuussa?

Jos on lunta, niin Santahaminan sillalta melkein Herttoniemeen asti kulkee hiihtoladut rantareittiä pitkin. Laajasalossa on paljon rantaa ja valtaosa siitä avointa kaikille. Täällä voi aidosti nauttia merestä ja rannoista.

Minne suuntaat ystäviesi kanssa?

Viime aikoina olemme käyneet laulamassa karaokea uudella ostarilla. Kesällä menemme usein veneilemään lähiseudulle, Tullisaareen puistoon tai kiertämään rantoja. Laajasalossa on valtavan hienoja kohteita, joissa saa olla rauhassa.

Mitä kaipaisit eniten, jos muuttaisit pois?

Varmaan eniten sitä uniikkia yhdistelmää, jossa palvelut ja Helsingin keskusta ovat tosi lähellä, mutta toisaalta täällä luonnon keskellä on hyvin rauhallista. Julkisilla Kauppatorille matkustaa 45 minuutissa ja veneellä 7 minuutissa.

Minne veisit Laajasalossa vierailevan?

Tänne valmistui äskettäin ostoskeskus, mutta vanhaa ostaria ei ole vielä purettu. Kaikki liiketilat on maalattu umpeen ja paikka on täynnä graffiteja – tulee mieleen Detroit 80-luvulla. Kokemus on tosi häkellyttävä: suomalainen kaupunkisuunnittelu on niin tarkkaa, ettei hylättyihin alueisiin oikein koskaan törmää. Nyt on viimeiset hetket kokea Detroit Helsingissä.

Helsingin Latukahvila, Laajasalon uimaranta, Karpiselkä
15.–24.2. säävarauksella.

Teksti: Heta Ängeslevä
Kuva: Outi Törmälä