Eva Langen teos Usko Toivo Rakkaus

Kadonneesta kaivosta inspiraation lähde

Eva Langen teos USKO TOIVO RAKKAUS Erottajalla on viimeisin lisäys Helsingin taidemuseo HAMin kokoelmiin. Teos on osa taidehanketta Kaksi maata – yksi tulevaisuus, joka nostaa esille Suomen ja Ruotsin vuosisatoja jatkuneen läheisen suhteen lahjoittamalla molempiin maiden pääkaupunkeihin julkisen taideteoksen. Tukholmassa paljastettiin vastaavasti elokuussa 2017 suomalaisen taiteilijan Marja Kanervon veistos VUOSI LUVUT.

”Kun saa luottamuksen tehdä teoksen niin vakavasta aiheesta kuin kahden maan yhteinen tulevaisuus, on silloin tehtävään paneuduttava vakavalla mielellä. Vaikka taiteen tehtävä on antaa meille iloa”, Eva Lange sanoo.

Lange on Ruotsin arvostetuimpia taiteilijoita ja hänet tunnetaan erityisesti siitä, että hän tutkii veistostaiteen ilmaisua. Tällä kertaa materiaalina ovat teräs ja graniitti, jotka muodostavat neljän veistoksen kokonaisuuden.

Taiteilijalle oli erityisen tärkeää sisäistää paikan luonne

Lange kertoo, että vilkkaaseen katukuvaan sjoitettu taide kiehtoo häntä aivan erityisesti, koska ohikulkijoiden ja teoksen välille voi muodostua elinikäisiä suhteita. Taiteilijalle oli erityisen tärkeää sisäistää paikan luonne. Hän vieraili Erottajalla ja haki inspiraatiota tutkimalla Helsingin ja paikan historiaa. Erityisen suuren vaikutuksen teki vanha valokuva, josta kävi ilmi, että paikalla on ollut kaivo. Kaivosta tuli taiteilijalle tärkeä inspiraation lähde.

"Vesi antaa meille elämää, ja kaivo on myös kokoontumispaikka. Kaunis kuva kaivosta on usein ollut mielessäni, kun olen työstänyt tätä teosta. Toivon, että katselija saa voimaa taiteestani ja myös yllättyy.”

Kaksi maata – yksi tulevaisuus -taidehankkeen tarkoitus on luoda molempiin kaupunkeihin pysyvä julkinen taideteos, joka kuvastaa Suomen ja Ruotsin välisiä vahvoja siteitä. Hanke on lahjoittanut teokset molempiin kaupunkeihin. Hankkeen ovat toteuttaneet hankkeen vetäjä Henry Wiklund, Hanasaari, Helsingin taidemuseo ja Stockholm konst. Rahoitus tulee säätiöiltä, yhdistyksiltä, yrityksiltä ja yksityishenkilöiden lahjoituksilta.


Tässä 1890-luvulla otetussa kuvassa näkyy vielä Erottajan kaivo teatterin edustalla. Kaivosta on säilynyt muitakin kuvia. Kuva: Daniel Nyblin/Helsingin kaupunginmuseo. Lisää vanhoja kuvia Helsingistä voi käydä katsomassa täältä: helsinkikuvia.fi


Teksti: Casper Almqvist
Pääkuva: Kimmo Brandt