Helsinkiläisen perheen ilmastoviisas arki

Koti kerrostalossa, kotona syödään vegaaniruokaa, ei omaa autoa eikä juurikaan lentomatkoja. Nämä ovat esimerkkejä siitä, miten nelihenkinen Mikkola-Tkalcanin perhe Vuosaaressa yrittää osaltaan hillitä ilmastonmuutosta.

Onko tällainen elämä hankalaa? Ei ollenkaan, sanovat perheen aikuiset.

”Ei tunnu, että joutuisimme luopumaan jostakin, vaan päinvastoin elämme hyvää ja täyttä elämää”, perheen äiti Mia Mikkola kertoo.

”Totta kai jotkut asiat olisivat helpompia, jos niitä ei miettisi ilmaston kannalta. Esimerkiksi lentokoneella pääsisi moneen paikkaan nopeammin perille”, sanoo perheen isä Sasa Tkalcan.

Siitä huolimatta perhe matkusti joululomalla Lappiin junalla.

”Junaliput olivat kyllä kaksi kertaa kalliimmat kuin mitä lennot olisivat maksaneet, mutta olemme tehneet päätöksen, että ainakaan kotimaassa emme lennä”, Mikkola kertoo.

Harrastukset kodin lähellä

Perhe liikkuu julkisilla ja pyörällä paikasta toiseen. Silloin harvoin kuin autoa tarvitaan, vuokrataan hybridiauto. Lasten harrastukset ovat kodin lähellä, eikä heitä tarvitse niihin erikseen kuljettaa. Sähkösopimukseen on valittu ympäristöystävällistä tuulivoimaa, ja lisäksi Mikkola on kompensoinut päästöjä sijoittamalla kotimaiseen hiilipörssiin, jonka avulla ennallistetaan suota eli ojituksessa kärsinyttä suoekosysteemiä palautetaan takaisin kohti luonnontilaa.

”Helsinkiläisenä sitä toivoo, että energiayhtiö Helen luopuisi kivihiilestä suunniteltua nopeammassa aikataulussa. Kaukolämmön kulutukseen ja hiilipäästöihin voi vaikuttaa säästämällä lämmintä vettä esimerkiksi lyhentämällä suihkussa vietettyä aikaa”, Mikkola sanoo.

Kotona kaikki syövät vegaaniruokaa, aikuiset myös kodin ulkopuolella. Kaupasta perhe ostaa luomua aina kun siihen on mahdollisuus.

”Toki tiedämme, että nämä ovat valintoja, joihin meillä on varaa, mutta kaikilla ei välttämättä ole”, Mikkola miettii.

Lasten vaatteet ostetaan mahdollisuuksien mukaan käytettyinä ja ylipäätään tavaroiden hankkimista mietitään tarkkaan. Lapset Frida ja Anton Tkalcan eivät ole toistaiseksi asiasta purnanneet.

”He tietysti kasvavat tähän meidän huusholliimme, joten ei tämä heistä ole mitenkään erikoista”, Tkalcan sanoo.

”Ja puhumme paljon näistä valinnoista, miksi teemme näin”, Mikkola jatkaa.

Perhe kannustaa muitakin miettimään, mitä omassa arjessaan voisi tehdä. Kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla.

”Vierastan ajatusta ehdottomuudesta. Jo se, että syö vaikka yhtenä päivänä viikosta vegaanisesti, on parempi kuin lihansyöjä seitsemänä päivänä”, Mikkola miettii.

Vertaistuki auttaa

Mikkola myöntää olevansa ympäristöasioissa perheen primus motor ja olleensa mukana erilaisissa ympäristöjärjestöissä ”niin kauan kuin muistaa”.

”Järjestöissä on mukana paljon samanhenkistä porukkaa, joilta saa niin vertaistukea kuin tietoakin. Esimerkiksi Ilmastovanhemmissa tarkoituksenamme on herätellä julkista keskustelua ilmastonmuutoksesta ja saada myös poliitikot hereille.”

Sekä Mikkolaa että Tkalcania ilmastonmuutoksesta kertovat uutiset sekä nykyinen poliittinen ilmapiiri välillä ahdistavat ja lannistavatkin. Tkalcan jättää uutiset toisinaan tarkoituksella lukematta, Mikkola taas seuraa uutisointia tarkkaan.

”Ahdistukseen auttaa, että lähtee mukaan johonkin järjestötoimintaan. Silloin ei ole vain passiivinen sivustakatsoja ja huomaa, ettei ole ainoa, joka näitä asioita miettii ja haluaa tehdä maailmasta paremman paikan tuleville jälkipolville.”

Testaa

→ Ovatko elämäntapasi ympäristön puolella vai sitä vastaan? Tee Sitran testi: elamantapatesti.sitra.fi
→ Suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on 10 000 kg CO₂e.
→ Jutussa haastattelun Mia Mikkolan hiilijalanjälki on 3 100 kg CO₂e.

Teksti: Heta Ängeslevä
Kuva: Marja Väänänen

Lisää aiheesta
Stadin ilmasto